Scandal la Romsilva. Angajații, mesaj ferm pentru ministrul Mediului

Scandal la Romsilva. Angajații, mesaj ferm pentru ministrul MediuluiRomsilva. Sursa foto: romsilva.ro

Angajații din acest sector i-au cerut ministrului Mircea Fechet să pună punct campaniei care afectează imaginea Romsilva, menționând că instituția și angajații au fost mereu „în slujba pădurilor și a interesului național”. Recent, ministrul a anunțat că șefii Regiei și cei de ocol nu vor mai avea aceleași beneficii.

Revoltă la Romsilva. Ce nemulțumiri au angajații 

„Această campanie afectează grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile”, au afirmat sindicaliștii.

Aceştia au solicitat depolitizarea structurilor silvice care administrează pădurile şi profesionalizarea acestora, considerând că aceasta este singura metodă eficientă pentru îmbunătăţirea activităţii în sectorul silvic.

De asemenea, au cerut exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea „guvernanţei corporative”, aşa cum au fost exceptaţi administratorii pădurilor publice ale unităţilor administrativ-teritoriale, conform Legii 331/2024 – Codul silvic.

„Solicităm înlocuirea guvernanţei corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, cu managementul forestier durabil la păduri, aşa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa)”, au mai spus aceștia.

Au cerut intervenția ministrului Mediului

Sindicaliștii și-au exprimat intenția de a lua parte la „elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva”.

„Solicităm consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu precădere, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva (HG privind Regulamentul de organizare şi funcţionare), cu impact asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic (Iniţiativa de modificare a Statutului personalului silvic), precum şi la adoptarea oricărei decizii care poate afecta stabilitatea locurilor de muncă din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor”, se arată în comunicatul Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Despre plata compensațiilor restante

Sindicaliştii din silvicultură cer intervenţia ministrului Fechet pentru plata compensaţiilor restante, conform Codului silvic. Acestea vizează cheltuielile pentru creşterea cailor de rasă, administrarea ariilor protejate şi paza pădurilor private. Restanţele totale depăşesc 150 de milioane de lei.

În plus, angajații din acest sector au cerut intervenţia ministrului Mediului pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic. Ei consideră că valorificarea lemnului trebuie să se bazeze pe principii de rentabilitate economică, adaptate condiţiilor reale de piaţă. De asemenea, aceștia simplificarea procedurilor birocratice actuale, menținând că acestea sunt costisitoare.

„Solicităm intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic. Valorificarea lemnului trebuie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condiţiile reale de piaţă.

Mircea Fechet

Mircea Fechet. Sursă foto: Facebook

Solicităm intervenţia ministrului pentru modificarea legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor proceduri birocratice aberante, costisitoare şi mari consumatoare de timp”, mai arată sursa.

Grevă de avertisment

„Solicităm intervenţia pentru plata contribuţiilor suplimentare la bugetul de asigurări sociale în cazul locurilor de muncă din sectorul silvic încadrate în condiţii speciale, conform Legii 360/2023 şi respectiv Legii 331/2024”, au precizat sindicaliștii.

Pe 12 februarie 2025, între orele 10.00 și 13.00, sindicatele din silvicultură vor organiza o grevă de avertisment la locul de muncă, fără a întrerupe activitatea.

„Atragem atenţia, pe această cale, Parchetului General, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională asupra faptului că, nu demult, campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite în mod iresponsabil tot din sfera politică, au condus la atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor şase pădurari omorâţi, apărând pădurea de infractori, precum şi a celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului, suferind vătămări corporale grave”, au anunțat sindicaliștii.

Recent, ministrul Mircea Fechet a anunțat că Regia Apelor și Pădurilor are nevoie de o reformă, nu de ”de măsuri superficiale”.