Ministerul Culturii va susține ancheta DIICOT de la Opera din Iași. Prejudiciu anunțat de procurori

Ministerul Culturii va susține ancheta DIICOT de la Opera din Iași. Prejudiciu anunțat de procurori

Ministerul Culturii a anunţat că va colabora cu DIICOT în ancheta de la Opera Naţională din Iaşi. Managerul Beatrice Rancea este suspectat de devalizarea unor subvenții de stat în cadrul unui grup infracțional organizat.

Ministerul Culturii va susține ancheta DIICOT de la Opera din Iași!

Update: Surse oficiale citate de Realitatea Plus susțin că în dosar ar fi implicată și creatoarea Doina Levintza. Aceasta ar fi primit bani pentru niște costume pe care nu le-a mai livrat instituției.

"Referitor la percheziţiile care au avut loc, astăzi, la Opera Naţională din Iaşi, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziţia DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei", se arată într-un comunicat de presă dat publicității luni de Ministerul Culturii, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Culturii va susține ancheta DIICOT de la Opera din Iași! 26 de percheziții efectuate luni

Procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, luni dimineaţă, 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Iaşi, într-un amplu dosar. Se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi constituire de grup infracţional organizat, în legătură cu mai multe nereguli la Opera Naţională Română din Iaşi, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

La Opera Naţională Română din Iaşi există de ceva timp un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea. Până acum s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi. Au fost deschise incusiv acţiuni în judecată. Ministrul Culturii anunţa în ianuarie că aşteaptă raportul Corpului de control privind unele deficienţe semnalate în activitatea Operei Naţionale Române din Iaşi.

În toamna anului trecut, Bogdan Gheorghiu a decis să trimită din nou Corpul de control al ministerului la Opera din Iaşi. "În urma sesizărilor reprezentanţilor Artis Moldova, legate de noile nereguli de la Opera din Iaşi, am decis să trimit din nou Corpul de control", explica ministrul la acel moment.

DIICOT anunță un prejudiciu de 5 milioane de lei la Opera din Iași

Conform unor comunicate ale DIICOT şi IGPR, date publicității luni, începând cu anul 2014, "s-a constituit şi a acţionat în Iaşi şi Bucureşti un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituţii culturale, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane".

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, a fost ridicată luni dimineață de poliţişti şi dusă pentru audieri la sediul DIICOT – Iaşi. Ancheta cercetează nereguli financiare la Operele din Iași și București cu un prejudiciu de 5 milioane de lei, relatează presa locală. În acelaşi dosar sunt audiate alte 13 persoane.

Membrii grupului au obţinut sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile membrilor grupului vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi, arată comunicatele oficiale.

Sistemul fraudulos a vizat creșterea nivelului de trai al membrilor grupului infracțional

Investigaţia procurorilor a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor. Pe de altă parte a vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Scopul ar fi fost delapidarea sumelor de bani, prin manopere frauduloase, pentru satisfacerea intereselor proprii ale membrilor grupului şi ale colaboratorilor acestora.

"Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreţionar în realizarea actului managerial, dar şi prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziţie publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile şi de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului şi al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate", spune Poliţia Română.