Prejudiciu fabulos descoperit de DIICOT: 80 de milioane de euro, din contrabandă cu țigări. Cum funcționa mecanismul coordonat din România

Prejudiciu fabulos descoperit de DIICOT: 80 de milioane de euro, din contrabandă cu țigări. Cum funcționa mecanismul coordonat din România Perchezitii Sursa foto: Poliția română

Poliția de Frontieră și DIICOT au destructurat o serie de grupări specializate în contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală coordonate din România, care ar fi produs un prejudiciu enorm. Dosarul a fost instrumentat la nivelul OLAF.

În urma a 40 de percheziţii derulate de Poliţia de Frontieră, sub coordonarea procurorilor Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au fost destructurate joi mai multe grupări specializate în contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală. Acestea ar fi produs un prejudiciu de peste 80 de milioane de euro.

Mai precis, poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române, aflați sub coordonarea unui procuror DIICOT, au efectuat, joi, 40 de percheziţii la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov şi în municipiul Bucureşti.

Anchetatorii precizează că în cauză se derulează cercetări de specialitate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră, citat de Agerpres, "membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete", materia primă fiind achiziţionată din Bulgaria şi Republica Moldova.

"Cazul a pornit de la două anchete declanşate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) şi documentate în urma cooperării internaţionale, privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, fiind implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete”.

Dosar OLAF de amploare, cu participare europeană

Raportul întocmit de OLAF precizează că prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro. Cercetările au arătat că, din luna mai 2019, o parte a grupării infracţionale a început să funcţioneze pe teritoriul României. Mai precis, aceasta a administrat mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Republica Bulgaria şi Republica Moldova.