Dosarul Gala Bute. Elena Udrea rămâne după gratii. Judecătorii au amânat decizia în cazul cererii de revizuire a pedepsei
- Bianca Ion
- 16 septembrie 2024, 17:56
Update. Instanța Supremă a amânat decizia în cazul cererii de eliberare înaintată de Elena Udrea. Judecătorii se vor pronunța pe 1 octombrie.
Știrea inițială
Elena Udrea ar putea să își recapete libertatea dacă Instanța Supremă va decide astăzi în favoarea cererii de revizuire a pedepsei sale în dosarul Gala Bute. Fostul ministru a depus această solicitare în speranța unei hotărâri care să o elibereze din penitenciar, unde a executat deja o treime din condamnare.
Decizia pe care o vor lua judecătorii va fi definitivă, astfel că Udrea ar putea părăsi în curând închisoarea dacă instanța îi acceptă cererea.
Elena Udrea ar putea fi eliberată. Decizia va fi definitivă
Un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să decidă luni, 16 septembrie asupra cererii de revizuire depuse de Elena Udrea în dosarul Gala Bute. Această cerere vine ca urmare a unor informații furnizate de un document emis de SRI, care sugerează că fostul ministru ar fi fost anchetată pe baza unor denunțuri false, ceea ce ar putea schimba cursul dosarului său.
În cazul în care instanța va admite revizuirea, Elena Udrea ar putea fi eliberată din Penitenciarul Târgșor, unde își execută pedeapsa. Aceasta ar reprezenta o schimbare majoră în situația sa juridică, după ce a fost închisă în urma condamnării în celebrul dosar legat de organizarea galei de box.
De-a lungul detenției sale, Udrea a încercat de mai multe ori să obțină permisiunea de a-și vizita fiica, însă solicitările i-au fost refuzate de fiecare dată. Hotărârea instanței de luni ar putea marca un moment decisiv în viața fostului ministru, oferindu-i o posibilă cale de a-și recăpăta libertatea.
„Permisia nu este un drept, aici permisiile sunt niște recompense, ajungi acolo în mod gradual, este un sistem de credite până să ajungi până sus, ce spuneam mai devreme. Dacă ești supect într-un alt dosar, nu putem să te lăsăm afară”, a spus conducerea ANP.
Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare
În anul 2018, Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Gala Bute, o decizie care a confirmat sentințele date de instanța de fond. Printre ceilalți inculpați condamnați în acest dosar se numără și Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, care a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, și Ștefan Lungu, fost consilier, condamnat la un an și șase luni cu suspendare.
Alte persoane implicate au primit pedepse cu suspendare, cum ar fi Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, care a fost condamnat la patru ani cu suspendare, și Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naționale de Investiții, care a primit trei ani cu suspendare. În același dosar, Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile care i-au fost aduse.
Acuzațiile aduse de DNA
În 2011, procurorii DNA au acuzat că statul român a fost prejudiciat cu suma de două milioane de euro, bani care ar fi fost alocați ilegal de Ministerul Dezvoltării către firma organizatoare a Galei de Box în care Lucian Bute își apăra titlul mondial. Această sumă a fost considerată o cheltuială nejustificată și a generat un scandal de corupție ce a implicat mai multe persoane, inclusiv pe Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, care a fost acuzată de implicare în acest dosar.
În februarie 2018, Elena Udrea a anunțat că se află în Costa Rica, iar în aprilie aceeași anul a dezvăluit că a obținut statutul provizoriu de refugiat politic de la 21 martie. Printre condițiile impuse se număra și obligația de a nu părăsi teritoriul țării. Ulterior, după ce Curtea Constituțională a declarat nelegală compunerea completurilor de 5 judecători, Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica, iar contestația în anulare a continuat să fie judecată.
Cariera politică a Elenei Udrea a început în 2004
Elena Udrea a început să-și construiască cariera politică în 2004, când s-a alăturat PNL și a câștigat un loc ca consilier general al Capitalei, într-o perioadă când Traian Băsescu ocupa funcția de primar. După câteva luni, a renunțat la acest post pentru a-l însoți pe Băsescu la președinția României, fiind numită consilier prezidențial și Șefă de Cancelarie, ceea ce a marcat începutul unei ascensiuni rapide în politica românească.
În 2005, Elena Udrea a demisionat din PNL și a renunțat la funcțiile deținute la Palatul Cotroceni în urma unui scandal legat de posibile conflicte de interese cu afacerile fostului ei soț, Dorin Cocoș. În același an, s-a alăturat PDL, și în 2008 a devenit deputat de București și ministru al Turismului, funcție pe care a ocupat-o până în 2012, în ciuda numeroaselor controverse și acuzații care au marcat perioada sa de mandat.
După ce și-a încheiat mandatul de ministru și a rămas loial lui Traian Băsescu, Elena Udrea a continuat să-și construiască cariera politică, aderând în 2014 la Partidul Mișcarea Populară, fondat de fostul președinte. În această perioadă, a candidat la alegerile prezidențiale sub sloganul „Bună pentru România”. Pe plan personal, după divorțul de Dorin Cocoș, Udrea a început o relație cu omul de afaceri Adrian Alexandrov, cu care a avut o fetiță în perioada în care se afla în refugiu în Costa Rica.