Putin: Ar fi trebuit să invadăm Ucraina mai devreme

Putin: Ar fi trebuit să invadăm Ucraina mai devremeVladimir Putin / sursa foto: captura video

Președintele rus Vladimir Putin spune că Rusia ar fi trebuit să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei mai devreme și să fie mai bine pregătită pentru război.

Putin, nemulțumit de pregătirea atacului din Ucraina

În conferința sa de presă de la sfârșitul anului, ținută joi, Putin a spus că ar fi trebuit să existe „pregătiri sistemice” pentru invazia din 2022. Reamintim că Rusia a ocupat Crimeea, parte din Ucraina, în 2014, iar forțele pro-ruse au început tot atunci un conflict militar în estul Ucrainei, dar invazia propriu-zisă nu a venit decât opt ani mai târziu.

În timpul apariției sale televizate de patru ore, Putin a vorbit și despre liderul demis al Siriei, despre doctrina nucleară mai agresivă a Rusiei, precum și despre probleme interne foarte grave, cum ar fi sărăcia de tip comunist în care au fost aruncați rușii.

Prezentat drept „Rezultatele anului cu Vladimir Putin”, evenimentul a fost transmis joi în direct pe principalele canale TV de stat. Putin a apărut în fața unui mare ecran albastru cu o hartă a Federației Ruse care includea cu părți anexate ilegal din ale Ucraina.

A fost însă un eveniment regizat, tipic regimurilor dictatoriale și comuniste.

Nu recunoaște că prăbușirea lui Assad e o înfrângere pentru Rusia

Întrebat de editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg, dacă simte că țara se află într-o stare mai bună decât a lăsat-o predecesorul său, Boris Elțin, acum 25 de ani, Putin nu a putut răspunde afirmativ, dar a spus și-a recâștigat „suveranitatea”. „Cu tot ce s-a întâmplat cu Rusia înainte de asta, ne îndreptam către o pierdere completă, totală a suveranității noastre”.

Întrebat despre căderea regimului Assad în Siria, Putin a susținut că nu ar fi o înfrângere pentru Kremlin - care l-a sprijinit militar pe președintele Bashar al-Assad ani de zile - însă a recunoscut că situația este „complicată”.

El a spus că nu a vorbit încă cu liderul sirian înlăturat, care a fugit la Moscova în timp ce forțele rebele s-au apropiat de Damasc la începutul acestei luni, dar a plănuit să facă acest lucru în curând.

Putin a adăugat că Rusia este în discuții cu noii conducători ai Siriei pentru a păstra două baze militare importante din punct de vedere strategic de pe coasta Mediteranei și că Moscova va lua în considerare utilizarea lor în scopuri umanitare.

Bashar al-Assad și Vladimir Putin

Sursa foto. Twitter

Putin despre Trump și China

Despre președintele ales al SUA, Donald Trump, Putin a spus că nu au mai vorbit de patru ani, dar că este gata să-l cunoască „dacă vrea”.

Când i s-a spus că era într-o poziție slabă în comparație cu Trump, care urmează să preia mandatul în ianuarie, Putin l-a citat pe scriitorul american Mark Twain: „Zvonurile despre moartea mea sunt mult exagerate”.

Despre China, Putin a spus că relațiile Rusiei cu vecinul său estic au atins un nivel maxim și cele două țări coordonează acțiuni pe scena mondială.

„În ultimul deceniu, nivelul și calitatea relațiilor noastre [Rusia-China] au atins un punct care nu a existat niciodată de-a lungul întregii noastre istorii”, a spus Putin.

Rusia, dispusă la „compromisuri” neprecizate

O parte lungă a sesiunii s-a concentrat pe războiul din Ucraina, Putin afirmând că este „deschis la compromisuri” pentru a pune capăt războiului – deși nu era clar ce ar putea implica astfel de compromisuri.

Forțele ruse înregistrează progrese în prima linie „în fiecare zi”, a mai susținut Putin.

Întrebat de un membru al audienței dacă Occidentul a „primit mesajul” cu privire la schimbarea Rusiei la doctrina nucleară, pe care Putin a promovat-o în noiembrie, el a spus „va trebui să-i întrebați”. Reamintim că noua doctrină nucleară permite Rusiei să efectueze un atac nuclear asupra oricărei țări, dacă aceasta este susținută de o putere nucleară.

Asta înseamnă că dacă Ucraina ar lansa un atac amplu asupra Rusiei cu rachete convenționale, drone sau avioane, acesta ar putea îndeplini criteriile pentru un răspuns nuclear, la fel ca un atac asupra Belarusului sau orice amenințare critică la adresa suveranității Rusiei.

Retorica din comunism, reluată de Putin

Putin a mai susținut că noua rachetă balistică cu rază intermediară, Oreshnik, care a fost folosită într-o lovitură asupra Ucrainei în noiembrie, ar fi un succes.

O temă dominantă pe parcursul evenimentului a fost „Suveranitatea Rusiei”, Putin susținând că mai puțină dependență de partenerii internaționali – parțial ca urmare a sancțiunilor occidentale – a fost una dintre realizările cheie ale invaziei sale în Ucraina.

Însă cele mai exagerate afirmații au fost cele despre economia Rusiei, despre care dictatorul spune că ar fi „stabilă”, dar a recunoscut că o inflație de 9,1% este „alarmantă”.  În schimb, Putin a evitat să vorbească despre sărăcia extremă în care i-a aruncat pe ruși și despre proiectul de introducere a cartelelor de alimente.