Maia Sandu s-a despărțit de judecătoarea bănuită de conexiuni cu Ilan Șor și Veaceslav Platon
- Viorica Gheorghe
- 20 decembrie 2024, 07:52
Republica Moldova. Plecată cu scandal din comisiile externe de evaluare a judecătorilor și procurorilor, magistrata în demisie Tatiana Răducanu a rămas și fără funcția din Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Șefa statului a semnat decretul de excludere a acesteia din componența organului consultativ. Răducanu este bănuită de conexiuni cu oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon, iar Maia Sandu declarase că „dacă vor exista probe concrete”, o va exclude din CSS.
Judecătoarea Răducanu, demisă de Maia Sandu
Decretul a fost semnat de șefa statului în data de 13 decembrie. Documentul cuprinde mai multe modificări în componența CSS, odată cu schimbarea conducătorilor unor instituții de stat.
Printre cei care pleacă se regăsește judecătoarea în demisie, Tatiana Răducanu. În privința acesteia există suspiciuni de afiliere cu Ilan Șor și Veaceslav Platon.
În toiul dezvăluirilor, Maia Sandu a fost întrebată dacă Răducanu va fi exclusă din componența organului consultativ al CSS. Atunci, șefa statului a declarat pentru TV8 că, dacă informațiile se vor adeveri, Răducanu va fi demisă.
A negat, dar a plecat
Scandalul a izbucnit după ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a publicat conținutul unor convorbiri telefonice între Răducanu și oameni din anturajul celor doi oligarhi fugari.
În urma dezvăluirilor, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile de Pre-vetting și Vetting, care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor.
Aceasta a declarat că informațiile nu corespund realității.
„Explicațiile mele ar fi confirmat din start netemeinicia oricăror suspiciuni. De asemenea, regret că în ajunul începerii evaluării lor, procurorii anticorupție au lansat un proces penal pe care conform legii nu aveau dreptul să-l lanseze. Sunt totuși deschisă să cooperez pe marginea oricărei anchete inițiate legal pentru a clarifica acuzațiile aduse mie”, susținea Tatiana Răducanu.
Parlamentul a aprobat, pe 16 mai, cererea sa de demisie. Ulterior, magistrata a depus o plângere pe numele șefei de la Procuratura Anticorupție.