Evenimentul Zilei > Justitie > PERCHEZIŢII în Bucureşti şi 9 judeţe, la grupări de CONTRABANDĂ cu ţigări. PREJUDICIU uriaş: 3.500.000 euro
PERCHEZIŢII în Bucureşti şi 9 judeţe, la grupări de CONTRABANDĂ cu ţigări. PREJUDICIU uriaş: 3.500.000 euro

PERCHEZIŢII în Bucureşti şi 9 judeţe, la grupări de CONTRABANDĂ cu ţigări. PREJUDICIU uriaş: 3.500.000 euro

Procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Suceava au efectuat astăzi 70 de percheziţii în Bucureşti şi alte 9 judeţe, fiind vizate grupări care se ocupă cu contrabanda de ţigări. 44 de persoane vor fi aduse la audieri la sediul DIICOT. Prejudiciul estimat este de 3.500.000 de euro.

Sunt efectuate 56 de percheziţii în județul Suceava, 3 în Covasna, câte 2 în Harghita, Brașov și Ilfov și câte una în Bacău, Vrancea, Mureș, Prahova și București. Persoanele vizate de percheziţii sunt bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă și deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012-2014, pe raza municipiului Fălticeni și a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupări infracționale organizate în scopul săvârșirii de infracțiuni de contrabandă, pentru obținerea de beneficii financiare. Unul dintre  grupurile infracționale organizate au desfășurat activități infracționale și cu țigarete de proveniență comunitară (Grecia) care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu.

Procurorii au mai aflat că liderii grupurilor infracționale organizate coordonau achiziționarea de țigarete de proveniență extracomunitară de la furnizorii de pe raza județului Suceava  care își aveau domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracționale organizate identificau cumpărători de pe raza județelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova, şi din municipiul Bucureşti, care sprijineau grupul infracțional organizat, prin asigurarea pieței de desfacere a țigaretelor provenite din contrabandă.

Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este în cuantum de peste  3.500.000 euro.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial  Suceava vor fi aduse, în vederea audierii,  un număr de 44 persoane.