Marele cutremur, tot mai aproape? Când așteaptă specialiștii un seism devastator

Marele cutremur, tot mai aproape? Când așteaptă specialiștii un seism devastator Cutremurul din 1977. Sursa foto: Facebook

Seismul care a mișcat, astăzi, România, ne aduce aminte de faptul că țara noastră stă pe o falie capabilă să genereze un cutremur cu magnitudini mari. Miscarea telurică a fost de mare adâncime (140 de kilometri) și a fost resimțit pe o suprafață considerabilă.

Astăzi, la ora 17 și 40 de minute, România s-a cutremurat din nou. De data aceasta, intensitatea a fost destul de mare, inițial de 5,5, apoi revizuită la 5,2 grade pe scara Richter. Mișcarea telurică s-a simțit inclusiv la București și la Chișinău.

Seismologii români spun că un cutremur devastator poate fi posibil oricând în România. Cu toate acestea, e imposibil de prezis data la care acesta va avea lor. Cel mai puternic seism din țara noastră s-a produs în anul 1802 și a avut o magnitudine estimată la 8,2 grade. Desigur, pentru români cutremurul din anul 1977 rămâne de referință. Acesta a avut 7,2 grade și a cauzat moartea a peste 1,500 de oameni.

Ce spune Gheorghe Măgureanu

Gheorghe Măgureanu, fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, încearcă, de fiecare dată, să nu alarmeze inutil populația. Totuși, domnia sa recunoaște faptul că, statistic, un astfel de eveniment ar putea avea loc, dar abia în anul 2014: „Există un interval de timp constant între marile cutremure. Dacă luăm în calcul intervalul de 64 de ani de la seismul din 1977, ne ducem până în 2041. Asta este realitatea fizică".

Ne puteți urmări și pe Google News
Cutremur

Gheorghe Mărmureanu. Sursa foto: INFP

De aproape doi ani, Institutul de Fizică a Pământului are capacitatea de a anuța cutremurele cu câteva secunde înainte de producere, pe Telegram și pe Twitter. Există două aplicații la îndemâna oricui. Ro-alert nu trimite avertizări în caz de seism pentru a nu produce panică. Problema este că, spre exemplu, Bucureștiul primește o alertă cu doar 25 de secunde înainte de producerea seiemului, timp insuficient pentru a ajunge într-un loc sigur.

Și Google trimite alerte de cutremur

Cei care dețin telefoane cu sistem de operare de tip Android, care acoperă peste 80% din piață, pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere. Sursa este institutul U.S. Geological Survey, care publică în timp real informații despre toate seismele care se produc în lume.

„Telefonul poate folosi locația dvs aproximativă pentru a vă trimite alerte despre cutremurele din apropiere care au o magnitudine de minimum 4,5”, au transmis cei de la Google.

Revista presei