Misterul lacului format după cutremurul din 1977. Unde se afla și cum se ajunge

Misterul lacului format după cutremurul din 1977. Unde se afla și cum se ajungeLacul Foroja. Sursa foto: Facebook/ Turist prin Județul Bacău

Misterul lacului din România. O alunecare masivă de pământ în urma cutremurului din 1977 a dus la formarea unui lac în zona pârâului Foroja, pe versantul sudic al culmii Muncelu din Preluca Tâlharului, Munții Tarcăului.

Misterul lacului format după cutremurul din 1977

Lacul Foroja din Munții Tarcăului s-a format pe versantul sudic al Muntelui Muncelului (Preluca Tâlharului din Munții Tarcăului), în urmă căreia pe culmea Muncelului s-a format un impresionant șanț tectonic, de la cutremurul din anul 1977 care a provocat o mare alunecare de teren pe același versant al Muncelului, în zona de obârșii ale pârâului Foroja. Valul de pământ care a căzut la vale a luat naștere actualul lac, Foroja.

Asemănător cu Lacul Cuejdel din Munții Stânișoarei, județul Neamț, format începând cu 1978, acest lac este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România, întrecând în dimensiuni chiar și celebrul Lac Roșu.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Lacul Foroja , Sursa foto: Facebook

Cum se poate ajunge

Lacul Foroja, situat la aproximativ 1288 de metri altitudine, este accesibil prin mai multe poteci care pornesc din satele Goiasa și Preluci din comuna Agăș.

În zona localităților Agăș și Asău din județul Bacău, există cel puțin șapte poteci montane care oferă turiștilor priveliști pitorești și experiențe de neuitat. Unul dintre aceste trasee începe din satul Goioasa și străbate Plaiul cu Pini, Muntele Lacu Sec, Muntele Muncelu, Lacul Foroja și Vârful Înțărcătoarea, revenind apoi în sat.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Lacul Foroja. Sursa foto: Facebook

Misterul lacului din România

Altă opțiune pentru turiști este un traseu care pornește din comuna Agăș, trece pe la Lacul Agăș și urcă pe Dealul Agăș, Dealul Seaca, Bâtca Hotarului, Muntele Muncel și Dealul Hijmei, oferind priveliști spectaculoase și o experiență autentică în munții Bacăului.

Pentru cei interesați să exploreze mai mult Valea Trotușului, există o varietate bogată de opțiuni de cazare pe parcursul celor peste 40 de kilometri ai văii, de la Lunca de Jos până la Comănești. Așadar, zona este o destinație ideală pentru iubitorii de natură și drumeții montane, potrivit site0ului Turist prin Județul Bacău.