Decizia UE. OLAF va colabora cu Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi
- Ionel Sclavone
- 4 decembrie 2020, 22:15
Parchetul European (EPPO) va primi informații despre posibile fraude cu fonduri europene de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Decizia a fost luată de Consiliul Uniunii Europene care a dat noi atribuții OLAF, astfel încât această instituție să poată colabora cu Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi. Informația apare într-un comunicat al Consiliului Uniunii Europene, conform căruia, au fost adoptate mai multe amendamente la legislația care guvernează activitatea OLAF.
Între altele, începând cu anul viitor, 2021, OLAF va putea da EPPO și informații despre fraudele sesizate în gestionarea fondurilor europene.
Conform legislației în vigoare, OLAF putea doar să constate eventualele fraude și să facă recomandări către parchetele statelor membre UE. La rândul lor, acestea efectuau propriile cercetări însă nu erau obligate să deschidă dosare.
Alte modificări vor permite, după cum reiese din comunicatul de presă, ca inspectorii OLAF să aibă acces la informații de natură bancară, în colaborare cu autoritățile naționale, și să facă verificări pe teren pentru rezolvarea sesizărilor pe care le va primi.
Modificările propuse de Consiliul Uniunii Europene vor fi transmise către Parlamentul European și se așteaptă ca legislativul comunitar să adopte actul în forma propusă, în sesiunea plenară programată în această lună.
EPPO își începe activitatea din martie
Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea începând cu prima zi a lunii martie a anului viitor. Noua structură, la conducerea căreia a fost numită Laura Codruța Kovesi va investiga infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene și îi va trimite în judecată, în fața instanțelor naționale pe cei care le comit.
Intrarea sa în funcţiune depinde însă de numirea de către ţările participante la această structură a procurorilor delegaţi, care vor fi însărcinaţi să efectueze anchetele, dar şi lucreze la adaptarea legislaţiilor naţionale pentru a integra această nouă autoritate judiciară.
Comisia Europeană a făcut apel în această săptămână la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului european să-şi înceapă activitatea, conform calendarului propus, la 1 martie 2021.