Răsturnare de situație! Laura Codruța Kovesi, obligație importantă pentru statul român! Fosta șefă DNA face ravagii (SURSE)

Răsturnare de situație! Laura Codruța Kovesi, obligație importantă pentru statul român! Fosta șefă DNA face ravagii (SURSE)

România este pe cale să devină ultimul stat membru al UE care nu a aprobat numărul de procurori care să activeze în cadrul Parchetului European (EPPO).

Ministerul Justiției și responsabilii Parchetului European se contrează în legătură cu numărul de procurori români care ar urma să activeze în cadrul instituției conduse de Laura Codruța Kovesi.

Potrivit unor surse guvernamentale, ministerul Justiției a declinat solicitare responsabililor din cadrul Parchetului European, ca România să delege un număr de 20 – 30 de procurori să lucreze în cadrul instituției conduse de Codruța Kovesi.

Autoritățile române au acceptat ca doar zece procurori să activeze în cadrul EPPO, însă propunerea a fost respinsă de șefa Parchetului European.

Ne puteți urmări și pe Google News

Laura Codruța Kovesi ar fi trimis o scrisoare adresată ministrului Cătălin Predoiu în care îi atrage atenția că nu poate accepta această propunere venită din partea Guvernului Orban deoarece România se situează pe primele locuri în ce privește fraudele cu fonduri europene.

Regulamentul EPPO stabilește că în fiecare stat membru trebuie să existe doi sau mai mulți procurori europeni delegați. Numărul acestora este stabilit de procurorul șef european în acord cu autoritățile statului respectiv:

„Procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru relevant și ajungerea la un acord cu acesta, aprobă numărul de procurori europeni delegați, precum și diviziunea funcțională și teritorială a competențelor între procurorii europeni delegați și fiecare stat membru”.

În aceste condiții, dacă nu se va ajunge la un acord, România riscă să blocheze activitatea instituției europene.

Disputele dintre Guvernul Român și Parchetul European pe tema nominalizării procurorilor delegați a făcut și subiectul unei postări pe Facebook a liderului PLUS, Dacian Cioloș, care conduce și grupul Renew Europe din Parlamentul European. Fostul premier a atras atenția Guvernului Orban să ia în serios solicitările venite din partea EPPO și să transmită numărul de procurori solicitat.

„Conform OLAF, suntem, ca țară, pe primul loc în 2019 la investigații și recomandări primite. La fel de îngrijorător e și faptul că din 2015 până la finalul lui 2019 suntem pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude și nereguli legate de fondurile structurale și tot pe locul doi, după Ungaria, în ceea ce privește investigațiile din care au rezultat recomandări”, a atras atenția Dacian Cioloș.

Potrivit informațiilor cuprinse în raportul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), pe anul 2019, România se situează pe primele locuri în topul statelor Uniunii Europene ca urmare a numărului de anchete pentru fraude cu fonduri UE. Țara noastră ocupă prima poziție, cu cu 11 investigații deschise, urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.

„În aceste condiții, îi recomand cât se poate de serios ministrului Justiției să trimită de urgență la EPPO numărul de procurori solicitat de procurorul european, Laura Codruța Kovesi. Orice amânare ridică serioase semne de întrebare”, a mai spus liderul politic în postarea sa.