Cei 108 migranţi au fost salvaţi de pe mare de nava comercială Elhiblu 1, pe care au deturnat-o când şi-au dat seama că urmau să fie transportaţi înapoi spre Libia, relatează Agerpres.

'Aceştia nu sunt migranţi în situaţie disperată, sunt piraţi, vor vedea Italia doar prin telescop', a spus ministrul de interne italian Matteo Salvini, care s-a aflat în centrul mai multor situaţii de criză la nivel internaţional în urma refuzului său de a permite andocarea unor nave umanitare în Italia.

O purtătoare de cuvânt a forţelor armate malteze a confirmat că nava a fost deturnată, precizând că autorităţile ţării sale îi monitorizează deplasarea şi nu îi va permite andocarea în Malta.

'Acesta este în mod clar un caz de crimă organizată', a mai scris Salvini pe Facebook. 'Porturile noastre rămân închise', a adăugat vicepremierul italian.

La 20 martie, Senatul italian a votat pentru menţinerea imunităţii lui Matteo Salvini şi respingerea urmăririi sale penale pentru sechestrare de persoane. Acuzaţia se baza pe decizia lui Salvini de a întârzia cu aproape o săptămână în august 2018, în pofida condiţiilor critice de la bord, debarcarea celor peste 150 de migranţi salvaţi şi transportaţi într-un port din Sicilia de nava Diciotti a pazei de coastă italiene.