Evenimentul Zilei > International > MI5 creează o unitate specială pentru combaterea Terorismului de Stânga. Inclusiv cel Vegan
MI5 creează o unitate specială pentru combaterea Terorismului de Stânga. Inclusiv cel Vegan

MI5 creează o unitate specială pentru combaterea Terorismului de Stânga. Inclusiv cel Vegan

Agenția britanică de informații interne, MI5, va avea o unitate dedicată urmăririi și investigării anarhiștilor și extremiștilor de stânga care pun la cale atacuri teroriste.

Security Service, cealaltă denumire a MI5, a creat o nouă unitate care va răspunde de terorismul de stânga, inclusiv LASIT („single-issue terrorism”), adică terorismul militanților extremiști pentru drepturile animalelor, scrie The Telegraph.

Europa a fost deja scena unor astfel de acte de extremism, când doi militanți vegani au fost condamnați la închisoare pentru 15 ani pentru o serie de atacuri teroriste asupra unor măcelării și alte magazine cu produse animale din Franța.

Condamnarea celor doi teroriști vegani a reprezentat o premieră juridică în Hexagon.

Luna trecută, în Marea Britanie, activiști pentru drepturile animalelor au fost condamnați pentru „acțiuni anarhiste” și acuzați că încurajează „terorismul telefonic”, după ce au publicat adresele de domiciliu și numerele de telefon ale parlamentarilor conservatori care sprijină sacrificarea bursucilor.

Apariția noii unități speciale antitero a MI5 are loc după cutremurul creat prin preluarea de către Security Service de la poliție a combaterii terorismului intern.

The Times scrie că două treimi din activitatea MI5 este acum reprezentată de amenințările legate de terorismul intern, inclusiv cele jihadiste, dar și din partea extremei drepte.

Terorismul islamic continuă să reprezinte cea mai mare amenințare la adresa securității Marii Britanii.

O parte de 20% din activitatea MI5 este dedicată IRA (Armata Republicană Irlandeză), iar restul combaterii acțiunilor din partea unor țări ostile, precum China.

MI5 și Poliția din Irlanda de Nord au declarat luna trecută că Noua IRA „continuă să existe și continuă să fie periculoasă”.

Noua IRA a fost formată în perioada 2011-2012, are circa 500 de membri și are legături cu patru crime, până acum.

Se crede că se concentrează în primul rând pe pregătirea de atacuri împotriva poliției, dar a recunoscut și asasinarea ziaristei Lyra McKee anul trecut.

Poliția nord-irladeză și Security Service au mai declarat, potrivit BBC, că Noua IRA are un „apetit constant” pentru procurarea de arme din străinătate, dar până acum „nu a arătat prea multă pricepere la asta”.