Evenimentul Zilei > EVZ Special > Masa de Paște va fi mai scumpă decât anul trecut. Cu cât se vinde carnea de miel
Masa de Paște va fi mai scumpă decât anul trecut. Cu cât se vinde carnea de miel

Masa de Paște va fi mai scumpă decât anul trecut. Cu cât se vinde carnea de miel

Masa de Paște va fi mai scumpă decât anul trecut, dat fiind că cele mai multe dintre produse, între care și carnea de miel, au înregistrat creșteri de preț considerabile.

Carnea de miel s-a scumpit, înainte de sărbătorile de Paște, prețurile fiind considerabil mai mari decât în urmă cu câteva luni. Scumpirile se văd atât în piețe cât și în supermarketuri, iar masa de sărbătoare va costa mai mult.

Carnea de miel s-a scumpit cu 30% faţă de anul 2020, după cum relatează Antena 3. Potrivit sursei citate, un kilogram de carne de miel a ajuns să coste de trei ori mai mult decât un kilogram de carne de pui.

Astfel, în peiețele bucureștene, un kilogram de carne de miel se vindea, marți, 20 aprilie, cu 33 de lei.

Scumpirea înregistrată de carnea de miel, în această primăvară se datorează nu doar sărbătorilor de Paște ci și altor factori. Între aceștia se numără seceta de anul trecut, care a făcut ca hrana animalelor să fie mai scumpă, dar și lipsa subvențiilor acordate de stat pentru creșterea ovinelor.

Pe de altă parte, producătorii de carne au preferat să vândă mai mult la export, unde cererea a fost mai mare și s-au bazat într-o proporție foarte mică pe piața internă.

Astfel, mieii au început să se vândă în țările arabe, începând cu luna februarie, la prețul de 1,4 – 1,5 lei/kg în viu, iar în Italia la un preț de 1,5 – 1,6 lei/kg.


Ce trebui să ştii atunci când cumperi carne de miel de Paşte. Mici trucuri pentru a nu fi păcălit


Scumpiri și la celelalte produse

O creștere a prețurilor, la piață, se observă și la alte produse specifice apropiatelor sărbători Pascale. Astfel, ouăle din gospodăriile țărănești au înregistrat prețuri cuprinse între 80 de bani și 1,5 lei pe bucată. Diferența este data de mărime. De asemenea, kilogramul de cozonac se vinde la prețul de 35 de lei. Având în vedere că un astfel de produs, de patiserie, mult căutat în această perioadă, poate cântări și mai mult, prețul pe bucată poate ajunge și la 40 – 45 de lei.

Procentual, produsele pentru masa tradițională de Paște au înregistrat scumpiri destul de consistente, în 2021, raportat la anul trecut, 2020. Făina s-a scumpit cu 7%, ouăle cu 3%, iar laptele, cu 2%.

La aceste majorări se adaugă scumpirile sezoniere. Cu toate acestea, în ciuda creșterii prețurilor, comercianţii nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. Aceasta deoarece în fiecare an, de Paște, românii fac eforturi pentru a sărbărori așa cum se cuvine, cu cozonac și carne de miel.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.