Evenimentul ZileiSocialMAE negociază dur. Britanicii ne-au dat o mare lovitură. Sute de mii de români, afectați

MAE negociază dur. Britanicii ne-au dat o mare lovitură. Sute de mii de români, afectați

MAE negociază dur. Britanicii ne-au dat o mare lovitură. Sute de mii de români, afectați
Marea Britanie a scăzut valoarea taxei pentru viza de muncă pentru mai multe state europene, dar nu și pentru România. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că a transmis argumente pertinente astfel încât această măsură să se aplice și României.

Valoarea taxei pentru viza de muncă în Marea Britanie a scăzut pentru mai multe state europene. Cu toate acestea, măsura nu a fost aplicată și pentru România. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că a transmis argumente pertinente astfel încât și românii să poată beneficia de reducere.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a semnalat diferenţa de taxe pentru viza ce permite dreptul la muncă pe teritoriul Regatului Unit atât părţii britanice, cât şi la nivel european.

Potrivit ministerului român, este vorba de reducerea de 55 de lire aplicată de autorităţile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă din anumite ţări, România nefiind inclusă printre acestea.

Marea Britanie și reducerea taxei pentru viza de muncă: Ce argumente aduce MAE

Respectiva reducere este „o măsură adoptată de autorităţile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părţi”, explică ministerul român.

MAE aminteşte că în 1996 a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte şi la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părţi la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene).

MAE subliniază că această măsură nu vizează în mod direct lucrătorii români, în aceeaşi situaţie juridică regăsindu-se şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.

Începând cu acest an, cetăţenii Uniunii Europene care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să solicite o viză în acest sens şi să îndeplinească o serie de condiţii speciale. Acestea au intrate în vigoare după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma Guvernului britanic, gov.uk.


Accesează: