Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Mediului anunţă introducerea unei noi taxe auto
Ministrul Mediului anunţă introducerea unei noi taxe auto

Ministrul Mediului anunţă introducerea unei noi taxe auto

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că a demarat discuţiile pentru introducerea unei noi taxe auto.

Ministrul Mediului a declarat că în România, în acest moment, nu există nicio taxă de poluare. În acest sens se gândeşte la o taxă pentru a reduce poluarea, a declarat  Barna.

Toate încercările cu taxa de poluare au eşuat

La Antena 3, Ministrul Mediului a spus că au existat mai multe încercări de a fi introdusă o taxă de poluare sub diferite nume: taxă auto, taxă de poluare. Numai că, toate au eşuat.

„Dacă va exista o nouă taxă, va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate exemplele pozitive din UE.

Numai aşa nu vom ajunge în situaţia de a avea o taxă ilegală.

În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă. Restul, de 24, au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă. Sau din grupul de 24 care taxează poluarea”.

„Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă apoi au dat banii înapoi.

Dacă va exista o taxă pe mediu, naţională sau locală, trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă efecte suficiente.

Vom demara discuţii inclusiv cu producătorii auto, cu comercianţii auto, pentru că nu putem să bulversăm piaţa, dar România trebuie să decida, DA sau NU”.

Ministrul Mediului a oferit si câteva variante

„Variantele posibile sunt: impozit local diferenţiat, rovignietă, emisiile stabilite de producătorul auto în funcţie de motor.

Măsura trebuie să ducă la reducerea poluării. Obiectivul este scăparea de infrigement şi reducerea poluării în marile oraşe.

În acest an vom avea consultare publică, discuţii cu CE pentru legislaţie şi prezentarea unor variante Guvernului”, a concluzionat ministrul Mediului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.