Evenimentul Zilei > Actualitate > Ipoteză incendiară. În câteva ore, București în carantină? Ce spune noua decizie a Guvernului
Ipoteză incendiară. În câteva ore, București în carantină? Ce spune noua decizie a Guvernului

Ipoteză incendiară. În câteva ore, București în carantină? Ce spune noua decizie a Guvernului

Începând de joi autoritățile vor modifica calculul infectărilor cu Covid-19, astfel că multe localități ar putea să reintre în zona roșie.

Mai multe județe și Capitala ar putea reintra în zona roșie! Prezentatorul Mihai Gâdea a anunțat, miercuri seară, că de joi se modifică calculul infectărilor. În consecință multe localități ar putea să intre în zona roșie.

Potrivit hotărârii de guvern publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie, modalitatea de raportare a cazurilor de bolnavi cu COVID-19 trebuie schimbată.

Mai multe județe și Capitala ar putea reintra în zona roșie!  Focarele se vor lua în calcul la raportare

Începând de joi, se vor lua în calcul la raportare și focarele. Dacă 3 persoane într-o instituție sunt infectate, se declară focar. În momentul în care rata de incidență se calculează pentru localitatea respective, focarele vor juca un rol major în modul de raportare a acestor date.

„Așadar sunt zone, sunt orașe, sunt județe care vor intra în zona roșie. Vor fi probabil decizii inevitabile pentru închiderea școlilor, pentru că există reguli foarte clare. FVor fi decizii cu privire la închiderea restaurantelor, din nou HORECA, din nou cei care r putea să fie grav afectați”, a spus realizatorul la Antena 3.

Începând de joi, București și Ilfov ar putea reintra în zona roșie

În momentul de față mai există o singură zonă roșie, județul Timiș. Mai există o serie întreagă de județe care sunt în zona galbenă.

„Este un sistem suveică pe care nu am înțeles de ce îl folosesc în a introduce și a scoate aceste focare din raportarea aia statistică. Nu știu dacă trebuie luate decizii, dar sigur-sigur trebuie luată temperatura. Eu știu că pentru a depista o afecțiune e bine să iei mai întâi temperatura.

Eu cred că e o afecțiune gravă la Ministerul Sănătății și trebuie să le ia cineva temperatura. Ar fi prima măsură care ar trebui decisă în seara asta. Este o schimbare absolut ineptă. Eu nu mă pricep deloc la decizii administrativ-sanitare. Am însă pretenția că mai stăpânesc un pic logica. (…)

Cine nu testa stătea bine-merci cu cifre foarte mici și cu incidența aferentă și nu avea absolut nicio consecință economică. În clipa de față, repet, îi vei pedepsi și pe cei care au spitale performante către care au venit foarte mulți pacienți, evident sunt focar, pe cei care au gestionat într-un fel sau altul situația, până și centrele de bătrâni, astfel încât să nu răspândească virusul în afara centrului”, a comentat jurnalistul Adrian Ursu.