Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat: Focarele se vor calcula la rata de incidenţă. Ce impact va fi asupra restricțiilor
Raed Arafat: Focarele se vor calcula la rata de incidenţă. Ce impact va fi asupra restricțiilor

Raed Arafat: Focarele se vor calcula la rata de incidenţă. Ce impact va fi asupra restricțiilor

Focarele de coronavirus se vor calcula la rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19, a precizat secrearul de stat în MAI Raed Arafat.

Focarele se vor calcula la rata de incidență! Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că focarele vor fi luate în calcul în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de COVID-19. Astfel va exista un tablou mai clar al situaţiei pandemiei din România, apreciază oficialul.

Focarele se vor calcula la rata de incidență!  Ridicarea sau impunerea restricțiilor se va face mai ușor

Focarele vor fi măsurate în rata de incidenţă începând de săptămâna viitoare. Ca atare ridicarea sau impunerea altor restricţii se va face mai uşor de către autorităţi.

”S-a luat decizia ca începând cu următoarea hotărâre de Guvern, vor fi introduse şi focarele, la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a INSP. Nu vom mai scoate unele focare din calcul, deci vor fi introduse în calcul. Ceea ce înseamnă că incidenţa va avea o creştere. Acest lucru se va întâmpla cam de la jumătatea săptămânii viitoare şi este decis deja de CNSU”, a declarat Arafat la Digi24, vineri seara.

Impactul nu va fi unul semnificativ

Medicul a mai precizat că impactul nu va fi unul foarte mare, având în vedere noile calcule. ”Nu am calculele în faţă, dar impactul nu va fi unul extraordinar de mare. Va fi, totuşi, un calcul pe care colegii de la INSP îl consideră mai fidel. Va lua totalul cazurilor pozitive şi nu le va elimina pe cele care sunt în unele focare.

După unele discuţii s-a ajuns la concluzia că, având în vedere scăderea şi că numărul testelor este la 30.000, avem rata de pozitivare care este destul de mică în ultima perioadă. Să nu mai lăsăm focarele la o parte şi să lucrăm cu un total”, a mai declarat Arafat.

Şeful DSU a specificat că aceste focare există cu precădere  în spitale şi centre de îngrijire ale bătrânilor.

Oficialul a mai declarat că, cel mai probabil, un impact asupra pandemiei va apărea după deschiderea şcolilor începând de luni. Însă acest lucru se va vedea abia după 14 zile. Există un risc de creştere a cazurilor de COVID-19, dar dacă toate regulile vor fi respectate, situaţia poate fi ţinută sub control.