Evenimentul Zilei > International > MAE, informații importante pentru mii de români. Locațiile de testare din Marea Britanie
MAE, informații importante pentru mii de români. Locațiile de testare din Marea Britanie

MAE, informații importante pentru mii de români. Locațiile de testare din Marea Britanie

Transportatorii români care călătoresc dinspre Marea Britanie spre Franța, în aceast[ perioadă, vor fi testați gratuit pentru depistarea noului coronavirus.

Testarea se va face doar în centrele special amenajate de către guvernul britanic prin intermediul personalului din sistemul medical britanic de sănătate (NHS), anunță, într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Procedura de testare pentru șoferi va avea loc în contextul în care autoritățile franceze au condiționat acordarea permisiunii de călătorie, dinspre Regatul Unit, de existența unui test negativ la noua tulpină de coronavirus. Începând de miercuri, autoritățile sanitare din Franța au ridicat interdicțiile de călătorie, dinspre Marea Britanie, pentru cetățenii francezi și pentru toate persoanele care locuiesc în spațiul european. Măsura este în acord cu ultimele recomandări ale Comisiei Europene și va fi condiționată, însă, de existența unui rezultat negativ la testarea pentru noua tulpină de coronavirus.

Programul de testare va fi efectuat non-stop (24h din 24, 7 zile din 7), inclusiv în perioada sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou. Detalii suplimentare despre testarea călătorilor care vor să iasă din Marea Britanie pot fi citite și la următoarea adresă:  www.gov.uk/government/news/covid-19-testing-for-hgv-drivers-using-the-port-of-dover-or-eurotunnel

Unde se pot testa șoferii de camioane

Ministerul dă indicații șoferilor de TIR cu privire la locația în care urmează să fie testați pentru noul coronavirus, conform deciziei impuse de Frața, Astfel toți cei care se îndreaptă spre Portul Dover vor fi testați la un centru din Manston (postcode CT12 5FE). Șoferii aflați în drum spre Eurotunnel vor trebui să se deplaseze la Junction 8, pe autostrada M20 şi să aștepte să fie testați în locația stabilită de autoritățile britanice.

MAE atrage atenția șoferilor că pe durata testării, în cele două locații, vor trebui să rămână în vehicule şi să păstreze regulile de distanţare fizică. Rezultatul testului va fi dat de autoritățile britanice în 40 de minute, iar în cazul în care este negativ, persoana va fi direcționată spre punctul de îmbarcare. Dacă rezultatul va fi pozitiv, autorităţilor vor indica persoanelor testate locaţia în care vor trebui să rămână în autoizolare timp de 10 zile. Costurile cazării vor fi suportate de statul britanic.

Autorităţile britanice recomandă şoferilor de camioane să nu încerce să se testeze în alte locații decât cele indicate pentru a evita crearea unor blocaje suplimentare. De asemenea, recomandă șoferilor care nu au ajuns în comitatul Kent să nu continue călătoria până la anunţuri ulterioare privind decongestionarea zonei, pentru a evita întârzierile și disfuncționalitățile în Portul Dover şi la Eurotunnel.

Locații de testare pentru pasagerii autocarelor

Pe lângă cele două centre de testare pentru şoferii de camion, guvernul britanic a mai pus la dispoziţie un spaţiu de testare destinat persoanelor care călătoresc cu autocare sau în regim propriu:

Centre COVID-19 Drive-through si Walk In Testing Sites se află la: Ashford: Centrul COVID-19 Drive-through Testing Site – Ashford (Victoria Road Car Park) – Victoria Rd, Ashford, TN23 7HE; Maidstone: COVID-19 Drive-through Testing Site – Maidstone – Cumberland Ave, Maidstone, ME15 7JN; Folkestone: COVID-19 Drive-through Testing Site – Folkestone – (the Stadium Car Park) Aldridge Rd, CT20 3EN; Margate: COVID-19 Walk-through Testing Site – Margate (Dreamland Car Park) – Dreamland Car Park, Margate CT9 1X.