Emmanuel Macron a ridicat tonul, duminică, împotriva ingerințelor Turciei în Libia.

Potrivit palatului Elysee, Macron a denunțat un interventionism „inacceptabil” al Ankarei și a avertizat că „Franța nu poate lăsa Turcia să facă asta”.

Franța, care de mai multe luni de zile și-a multiplicat atacurile împotriva ambițiilor regionale turce, este iritată de o „politică din ce în ce mai agresivă și afirmată a Turciei, cu șapte nave turcești poziționate în largul Libiei și o încălcare a embargoului asupra armelor”.

„Turcii se comportă de o manieră inacceptabilă instrumentalizând NATO iar Franța nu-i poate lăsa să facă asta”, a adăugat președinția franceză.

Emmanuel Macron a discutat deja despre acest subiect cu președintele american Donald Trump, săptămâna trecută, și  „schimburile de opinii e vor avea loc în cursul săptămânilor următoare cu privire la acest subiect cu partenerii din NATO angajaţi la faţa locului”, a precizat Palatul Elysee.

Președintele francez a regretat deja tăcerea NATO, în care Turcia este membru de bază , față de ofensivele militare turcești împotriva milițiilor kurde din Siria, aliați ai Occidentului în lupta împotriva terorismului din Siria. El a spus apoi, în noiembrie că NATO se află „în moarte cerebrală”.

Vineri, Uniunea Europeană a solicitat sprijinul NATO pentru a ajuta la respectarea embargoului asupra armelor în Libia, după ce a fost împiedicată de armata turcă să inspecteze o navă suspectă.

În timp ce zăcăminte gaziere offshore din regiune atrag tot mai multe țări,  Turcia susţine în Libia Guvernul de uniune libian (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de Naţiunile Unite.

Datorită sprijinului său, GNA a reușit să aplice  înfrângeri năucitoare forţelor mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei.

Haftar este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia. Franţa, chiar dacă se apără public,  este suspectată și ea că l-ar fi susţinut pe mareșalul Haftar.

Turcia a semnat în noiembrie un acord controversat cu autoritățile libiene pentru a căuta petrol în estul Mediteranei.

La fel ca multe țări riverane, Grecia a denunțat acordul turco-libian, care extinde considerabil platoul continental al Turciei.

Ankara a efectuat de asemenea recent foraje exploratorii în apropiere de Cipru, provocând proteste din partea țărilor vecine, Cipru, Grecia, Egipt dar și din partea Uniunii Europene, care a amenințat Turcia cu sancțiuni.