Evenimentul ZileiEVZ SpecialMăcel într-un cartier mărginaș. 23 de oameni au fost omorâți de polițiști

Măcel într-un cartier mărginaș. 23 de oameni au fost omorâți de polițiști

Măcel într-un cartier mărginaș. 23 de oameni au fost omorâți de polițiști
Cel puțin 23 de oameni au fost omorâți într-un cartier din Caracas, capitala Venezuelei.

Cel puţin 23 de oameni au fost omorâți în cursul unei operaţiuni a poliţiei. Cel desfăşurate într-un cartier defavorizat din Caracas, capitala statului Venezuela.

„23 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o operaţiune efectuată vineri şi sâmbătă de Forţele speciale de acţiune (FAES)”. Anunțul a fost făcut de Marino Alvarado, directorul organizaţiei neguvernamentale PROVEA.

Marino Alvarado a precizat că informaţiile ONG-ului se bazează pe scurgeri din rândul poliţiei. Mărturiile au fost oferite de apropiaţi ai celor 23 de oameni omorâți şi articole din presa locală.

Acuzații de încălcări ale drepturilor omului

Autorităţile nu au publicat niciun comunicat oficial în legătură cu acest fapte. Cotidianul Ultimas Noticias, apropiat puterii preşedintelui Nicolas Maduro, a raportat un bilanţ de 23 de morţi. Nu au fost oferite alte detalii. Şeful FAES, Miguel Dominguez, a publicat pe reţelele sociale înregistrări video din La Vega. Pot fi văzuţi agenţi cu măşti pe faţă şi puternic înarmaţi circulând printre locuinţele rudimentare din cărămizi şi tablă.

Miguel Dominguez nu a dat nicio informaţie legată de fapte care s-ar fi petrecut în cartierul La Vega, potrivit ONG-ului. „Ne continuăm inspecţiile pentru a asigura securitatea poporului nostru”, a scris el. FAES sunt frecvent obiectul acuzaţiilor de execuţii extrajudiciare şi alte încălcări ale drepturilor omului.

12.000 de oameni omorâți în 2020

Din cauza acestor acuzaţii, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, fosta preşedintă chiliană Michelle Bachelet, a cerut dizolvarea FAES. Această unitatea specială se bucură însă de sprijinul deplin al preşedintelui Nicolas Maduro. Circa 12.000 de persoane au murit de moarte violentă în 2020 în Venezuela, potrivit ONG-ului local Observatorul venezuelan pentru violenţă (OVV), o rată de 45,6 decese la 100.000 de locuitori, de şapte ori mai mare decât media mondială.

Peste o treime din aceste decese au avut loc în cursul unor confruntări cu poliţia sau militarii, potrivit OVV. Puterea de la Caracas susţine că aceste fapte rezultă din cazuri de rezistenţă faţă de autoritate.

sursa: Agerpres


Accesează: