Evenimentul Zilei > Actualitate > Atentat terorist! Cel puțin 5 turiști au fost omorâți de o uriașă explozie!
Atentat terorist! Cel puțin 5 turiști au fost omorâți de o uriașă explozie!

Atentat terorist! Cel puțin 5 turiști au fost omorâți de o uriașă explozie!

Un posibil atentat terorist a avut loc duminică la un hotel.

Presupuşi terorişti islamişti au luat cu asalt duminică un hotel foarte frecventat din zona plajei din capitala somaleză Mogadishu, transmite Agerpres, citând surse de securitate ale guvernului somalez.

Potrivit primelor informaţii, atacul s-a soldat cu cel puţin 5 morţi şi mai mult de 10 răniţi. Potrivit surselor, în hotel au loc în continuare tiruri sporadice de focuri.

Bilanţul morţilor ar putea creşte dat fiind că o explozie ‘masivă’ a unei maşini-capcană a precedat atacul şi că în hotel există ostatici.

Hotelul Elite de pe plaja Lido din Mogadishu, deţinut de un deputat şi om de afaceri, este frecventat adesea de politicieni, jurnalişti, activişti ai societăţii civile.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

Acest tip de atacuri poartă marca celor întreprinse de obicei de jihadiştii shebab în capitala somaleză.

Luni, cel puţin patru persoane au fost ucise într-un schimb de focuri în interiorul închisorii centrale din Mogadishu după ce unii deţinuţi, islamişti radicali shebab, au reuşit să pună mâna pe arme ale gardienilor.

Alungaţi din capitala somaleză în 2011, islamiştii shebab, afiliaţi Al-Qaida, au pierdut cea mai mare parte din bastioane, dar continuă să controleze vaste zone rurale, de unde lansează acţiuni de gherilă şi atentate sinucigaşe la Mogadishu, contra unor obiective guvernamentale, de securitate sau civile.

Mişcarea al-Shabab a fost fondată în 2006 ca un grup de tineret care susţinea guvernul somalez împotriva forţelor etiopiene care pătrundeau în ţară.

Grupul al-Shabab deţine controlul mai multor zone din Somalia şi se ghidează după o versiune strictă a legii Sharia, codul moral al Islamului. Printre legile ţinute se numără inclusiv lapidarea femeilor care sunt acuzate de adulter sau tăierea mâinilor hoţilor.

Grupl al-Shabab s-a alăturat în 2012 mişcării al-Qaeda.

La conducerea grupului se află Abdi Godane, originar din Somaliland, o regiune din nordul ţării. Se estimează că al-Shebab are între 7.000 şi 9.000 de luptători.

În trecut, gruparea teroristă a mai acţionat şi în Uganda, prin atentate cu bombă în capitala Kampala.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.