Evenimentul Zilei > EVZ Special > De ce au intrat așa ușor protestatarii în Capitoliu. Șeful poliției tocmai a demisionat
De ce au intrat așa ușor protestatarii în Capitoliu. Șeful poliției tocmai a demisionat

De ce au intrat așa ușor protestatarii în Capitoliu. Șeful poliției tocmai a demisionat

Modul ineficient în care au acționat forțele de ordine va atrage consecințe la nivelul conducerii.

Steven Sund, șeful Poliţiei Capitolului SUA, a demisionat din cauza criticilor primite ca urmare a reacţiei pe care au avut-o subalternii săi în momentul în care un grup de protestatari violenți, susținători ai lui Donald Trump, au atacat și au pătruns în sediul Congresului.

Demisia lui Sund va intra în vigoare la data de 16 ianuarie, cu patru zile înainte de ceremonia de învestitură a preşedintelui ales, Joe Biden, conform oficialilor poliției.

Acuzațiile lui Joe Biden

El a renunțat la funcția la scurt timp după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, dar şi alţi înalţi oficiali au cerut plecarea sa, învinovăţindu-l pentru prostul management al situaţiei de miercuri. Joe Biden a criticat răspunsul poliţiei Capitoliului, şi a spus că s-a folosit dublul standard între modul în care poliţia a reacţionat la suporterii lui Trump şi modul în care au fost trataţi participanţii la mişcarea Black Lives Matter în timpul verii.

Procurorul federal din Washington a anunțat că va acuza orice ofițer de poliție care este considerat a fi complice în situția creată. Aceea de a permite protestatarilor să intre în clădire. Totodată, parlamentarii au promis să deschidă o anchetă asupra departamentului. „Mulți dintre polițiștii noștri din Capitoliu au acționat foarte bine și au protejat personalul. Pentru asta merită recunoștința noastră. Dar a existat un eșec la nivelul de sus a poliției Capitoliului”, a spus politicianul democrat Nancy Pelosi, care i-a cerut demisia lui Steven Sund, conform channelnewsasia.

Urmează și alte concedieri

De asemenea, Paul Irving, sergent, va demisiona. Chuck Schumer, senator democrat, a declarat că îl va concedia pe Michael Stenger, sergentul care se ocupă de securitatea Senatului.

Susținătorii lui Trump au jefuit birouri, au furat computere și documente și au lăsat mesaje amenințătoare în timp ce s-au plimbat prin clădire ore în șir. Au fost înregistrate patru morți: unul împușcat de polițiști și trei care au murit „în caz de urgență medicală”. Această sintagmă nu a fost explicată de autorități.