Evenimentul Zilei > International > Violențe în America. Se lucrează la punerea sub acuzare a lui Donald Trump
Violențe în America. Se lucrează la punerea sub acuzare a lui Donald Trump

Violențe în America. Se lucrează la punerea sub acuzare a lui Donald Trump

Cu toate că preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a făcut apel la pace miercuri şi le-a cerut protestarilor, care au ocupat clădirea Capitoliului și vecinătățile, să meargă acasă, acestuia i se pregătește punerea sub acuzare.

El este considerat principalul vinovat pentru escaladarea violențelor la Washington. S-a vorbit chiar de o „insurecție” sau chiar „lovitură de stat”, în presa de peste ocean.

Astfel, Ilhan Omar, una dintre membrele din Camerei Reprezentanților a Partidului Democrat a anunțat că a început deja redactarea articolelor de punere sub acuzare a lui Donald Trump, în contextul insurecției – „Nu-i mai putem permite să rămână în funcție (n. red. – lui Donald Trump), este vorba de salvarea republicii și îndeplinirea jurământului nostru”, a scris Omar pe Twitter.

Joe Biden acuză atacul asupra democrației

Și viitorul președinte Joe Biden a acuzat „asaltul fără precedent asupra democrației” acuzându-l în termen duri pe Donald Trump.

„La ora asta democrația noastră este sub un asalt fără precedent. Cum nu a mai fost văzut în timpurile nosatre. Un asalt asupra Capitolului, a oamenilor care ne reprezintă, asupra oamenilor din serviciul public, un asalt la statul de drept, la regulile democratice ale Americii. Scenele nu reflectă adevărata Americă, nu ne reprezintă, este dezordine, e haos și trebuie să se termine, acum!

Cuvintele unui președinte pot inspira, dar și mai rău, pot să instige. Îi cer lui Trump să meargă la televizor, să își respecte jurământul, și să pună capăt haosului. Acestea nu sunt proteste, este insurecție. Lumea se uită la noi. Trebuie să restaurăm democrația. Americanii sunt decenți, respectuoși, toleranți. Așa suntem noi. Certificarea rezultatului trebuia să fie o procedură simplă care face parte din democrația americană. Dar vedem astăzi că democrația este fragilă. Gândiți-vă la copiii noștri care se uită la televizor și văd asta. Întreaga lume se uită la noi”, a conchis Biden.

Apelul lui Trump către protestari

„Mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali, ați văzut ce se întâmplă, felul cum alții sunt tratați, într-un mod foarte rău. Dar știu cum vă simțiți. Așa că, mergeți acasă, și mergeți în pace”, a declarat Donald Trump.