Evenimentul Zilei > International > Bătălia pe Casa Albă. Joe Biden acuză asaltul fără precedent asupra democrației. Reacția lui Trump
Bătălia pe Casa Albă. Joe Biden acuză asaltul fără precedent asupra democrației. Reacția lui Trump

Bătălia pe Casa Albă. Joe Biden acuză asaltul fără precedent asupra democrației. Reacția lui Trump

Preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, a atras atenţia miercuri că democraţia americană se află sub un asalt fără precedent, după ce simpatizanții lui Trump au intrat în clădirea Capitoliului.

După atacul asupra Congresului al sutelor de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, preşedintele ales Joe Biden a apreciat totodată că scenele de violenţă de la Capitoliul din Washington „frizează rebeliunea şi trebuie să înceteze imediat”.

El i-a cerut lui Trump să adreseze un mesaj în care să ceară încetarea „asaltului” asupra clădirii Capitoliului. Imediat, Donald Trump a ieșit și le-a transmis susținătorilor săi să se calmeze și să plece acasă.

„La ora asta democrația noastră este sub un asalt fără precedent. Cum nu a mai fost văzut în timpurile nostre. Un asalt asupra Capitolului, a oamenilor care ne reprezintă, asupra oamenilor din serviciul public, un asalt la statul de drept, la regulile democratice ale Americii. Scenele nu refletă adevărata Americă, nu ne reprezintă, este dezordine, e haos și trebuie să se termine, acum!

Cuvintele unui președinte pot inspira, dar și mai rău, pot să instige. Îi cer lui Trump să meargă la televizor, să își respecte jurmântul, și să pună capăt haosului. Acestea nu sunt proteste, este insurecție. Lumea se uită la noi. Trebuie să restaurăm democrația. Americanii sunt decenți, respectuoși, toleranți. Așa suntem noi. Certifcarea rezultatului trebuia să fie o procedură simplă care face parte din democrația americană. Dar vedem astăzi că democrația este fragilă. Gândiți-vă la copiii noștri care se uită la televizor și văd asta. Întreaga lume se uită la noi.

Sunt optimist despre oportunitățile incredibile pe care le avem, atunci când le facem împreună. Trebuie să trecem peste. Acestea sunt Statele Unite ale Americii. Nu a fost niciodată un lucru pe care dacă l-am făcut împreună să nu putem să ducem la bun sfârșit”, a declarat Biden.

Imediat, Donald Trump a transmis un mesaj scurt prin care și-a îndemnat susținătorii să se liniștească și să plece la casele lor.

Gaze lacrimogene au fost folosite miercuri în rotonda Capitoliului din Washington, după pătrunderea în clădire a susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, iar aleşii au primit ordin să-şi pună măşti de gaz, au declarat doi dintre ei pe Twitter.

„Ne-au spus să ne culcăm la pământ şi să ne punem măştile de gaz”, a adăugat colegul său Dan Kildee.

Susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în incinta Congresului SUA, care şi-a întrerupt de urgenţă şedinţa extraordinară de validare a victoriei democratului Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.