Evenimentul Zilei > International > Bătălia pentru America. Congresmenii acuză o „lovitură de stat”. Revolta se extinde
Bătălia pentru America. Congresmenii acuză o „lovitură de stat”. Revolta se extinde

Bătălia pentru America. Congresmenii acuză o „lovitură de stat”. Revolta se extinde

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns miercuri în plenul Camerei Reprezentanţilor, care a fost evacuată. Confruntările continuă la această oră şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu

 

Susținătorii lui Trump au forțat un blocaj la membrii Congresului în interiorul clădirii. Poliția a scos armele iar acum, Garda Națională a ocupat poziții în zonă.

Tentativă de „lovitură de stat”

Mai mulţi membri ai Congresului american au denunţat miercuri o „tentativă de lovitură de stat” desfăşurată de partizani ai lui Donald Trump care au reuşit să pătrundă în Capitoliu, parlamentarii avertizând că acţiunea este sortită eşecului, transmit AFP şi Reuters.

Agenţia EFE a relatat că cel puţin o persoană a fost rănită de glonţ în asaltul susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump asupra Congresului SUA, după cum au confirmat surse ale serviciilor de urgenţă pentru canalul local din District of Columbia al postului Fox.

În imagini difuzate de postul MSNBC putea fi văzută o femeie care este transportată pe targă, cu o hemoragie puternică, în timp ce mai mulţi congresmeni puteau fi auziţi strigând „s-a tras!”, iar membri ai serviciilor de securitate ale Capitoliului şi-au scos armele în sala de plen a Camerei Reprezentanţilor.

O sursă politică a declarat pentru ABC News că au fost trase focuri de armă. Nu se știe știe până în prezent decât că o femeie a fost lovită de un glonț și era evacuată cu o targă mobilă. Imaginile arată ofițerii cu armele scoase, atenți la ceam mai mică mișcare, hotărâți să riposteze .

Serviciul Federal de Protecție și Serviciul Secret răspund pentru a ajuta SUA Poliția Capitolului, potrivit unei surse. Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a solicitat ajutorul Gărzii Naționale pentru securizarea Capitoliei, potrivit unei surse.

Ciocnirile au început în timp ce Trump și aliații săi au organizat un miting cerând Senatului să nu certifice alegerile pentru președintele ales Joe Biden.

Protestatarii nu cedează

Potestatarii au împins baricadele și au intrat în clădire. În interior, susținătorii lui Trump, fluturau steaguri „Trump 2020”, au strigat lozinci pro-Trump.

Poliția Capitolului le-a spus celor din interiorul clădirii: „Dacă vă aflați într-un spațiu public, găsiți un loc unde să vă ascundeți sau să căutați acoperire”.

Televiziunile americane anunță că această mișcare tinde să se extindă. California, spre exemplu, se ridică și ea. În general se pregatesc mișcări în majoritatea statelor unde Trump a câștigat alegerile.