Evenimentul Zilei > International > Tensiuni în SUA: Garda Națională, chemată la Washington. Se anunţă proteste uriaşe. FOTO
Tensiuni în SUA: Garda Națională, chemată la Washington. Se anunţă proteste uriaşe. FOTO

Tensiuni în SUA: Garda Națională, chemată la Washington. Se anunţă proteste uriaşe. FOTO

Donald Trump pune presiunea asupra lui Mike Pence pentru a răsturna rezultatul alegerilor în clipa în care Congresul se va întruni miercuri, pentru a valida victoria lui Joe Biden.

Washingtonul a mobilizat Garda Națională pentru a interveni în timpul protestelor puse la cale de susținătorii lui Donald Trump înainte de validare în Congres a victoriei lui Joe Biden, în data de 6 ianuarie.

Susținătorii lui Trump intenționează să se adune miercuri, încercând să susțină afirmațiile  președintelui Trump de fraudă electorală pe scară largă. Sunt zvonuri că preşedintele ar putea apărea la un mitingul care va fi aproape de Casa Albă.
În acest context, autoritățile locale se tem de posibile violențe care ar putea fi provocate de grupurile de extremă-dreapta susținătoare ale lui Trump care au anunțat că vor fi prezente în oraș în data de 6 ianuarie. Protestele sunt programate să înceapă la orele la care noul Congres al Statelor Unite va începe procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden cu un scor de 306 la 232 în Colegiul Electoral.

Imagini din Washington DC

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni dansând, oameni pe scenă, mulţime, copac, cer şi în aer liber

Peste 300 de membri din Garda Națională vor fi  plasaţi în oraș pentru a ajuta polițiștii

Au fost introduse restricții privind comercializarea cu arme în această zonă până joi. Susținătorii lui Trump au început să se adune începând de astăzi și au fost avertizați să nu vină înarmați.

Primarul orașului, Muriel Bowser, a emis, de asemenea, un ordin prin care purtarea armelor de foc este ilegală în zonele Serviciului Parcului Național, inclusiv în National Mall și Freedom Plaza, unde sunt așteptaţi să se adune protestatarii. Deținerea armelor la vedere este, de asemenea, ilegală în tot orașul.

Liderul grupării de extremă-dreapta Enrique Tarrio, Proud Boys, a fost arestat

Măsurile vin în timp ce Enrique Tarrio, liderul Proud Boys, a fost arestat la Washington DC și acuzat de distrugerea proprietății private, o acuzație legată de un protest anterior pro-Trump – și pentru că deținea muniție.

Conform unui reportaj al Washington Post de săptămâna trecută, personaje marcante ale acestei grupări au anunțat că nu vor mai purta haine de culoare neagră, așa cum făceau în mod obișnuit, pentru a evita să fie descoperiți de forțele de ordine.

„Proud Boys se vor prezenta în număr record pe 6 ianuarie, însă de această dată schimbăm strategia. Nu vom mai purta hainele noastre tradiționale, negru cu galben. Ne vom deplasa incognito și ne vom răspândi în echipe mici în centrul orașului”, anunța șeful Proud Boys pe rețeaua socială Parler, o platformă de discuții a simpatizanților extremei-drepte americane.

Mitingurile pro-Trump anterioare s-au soldat cu violențe și acte de vandalism

Îngrijorările au crescut mai ales pentru că și alte proteste pro-Trump susținute anul trecut, în care au fost implicate aceleași grupări, s-au terminat cu multă violenţă: înjunghieri și vandalizarea unor biserici sau spații de rugăciune care erau asociate istoric cu comunitatea de culoare.

Poliția din Washington DC a pus indicatoare  în toată zona centrului avertizând că purtarea oricărui tip de armă de foc este ilegală, iar șeful de poliție, Robert Contee, a cerut rezidenților să comunice autorităților dacă văd pe cineva înarmat: Există oameni care intenționează să vină în orașul nostru înarmați, a spus Contee.

Grupurile de extremă dreaptă au discutat, de asemenea, pe rețelele de socializare cum să evite legile care interzic portul de arme la vedere în DC și în apropierea Casei Albe.

Pe de altă parte, Trump a încurajat în repetate rânduri protestele din această săptămână și a sugerat că s-ar putea implica personal. În weekend, el scris pe Twitter un mesaj interesant: „Voi fi acolo. Va fi o zi istorică!”, scrie The Guardian.