Evenimentul Zilei > International > BREAKING NEWS. Joe Biden, validat de Congres! Trump, trădat de ultimii aliați din cauza protestelor de la Capitoliu
BREAKING NEWS. Joe Biden, validat de Congres! Trump, trădat de ultimii aliați din cauza protestelor de la Capitoliu

BREAKING NEWS. Joe Biden, validat de Congres! Trump, trădat de ultimii aliați din cauza protestelor de la Capitoliu

Joe Biden a fost validat ca președinte de Congresul Statelor Unite ale Americii, după respingera tuturor obiec'iilor privitoare la corectitudinea alegerilor. Președintele în exercițiu al SUA Donald Trump și-a pierdut și ultimii susținători ai obiecțiilor privitoare la corectitudinea alegerilor din noiembrie anul trecut din cauza protestelor care au culminat cu ocuparea Capitoliului.

UPDATE 10:35 – Congresul a afirmat victoria lui Joe Biden asupra lui Donald Trump. Senatul și Camera Reprezentanților au respins obiecțiile cu privire la corectitudinea alegerilor pentru statele Georgia și Pennsylvania, singurele care au întrunit criteriile formale, după ce obiecțiile statelor Arizona, Nevada și Michigan asupra votului au fost respinse pentru că senatorii republicani care anunțaseră că le susțin nu le-au mai semnat.

Joe Biden are 306 voturi din Colegiul Electoral, în timp ce Donald Trump a adunat doar 232 voturi ale electorilor.

În acest moment ședința se încheie cu o rugăciune pentru sângele „nevinovat” vărsat în cursul tulburărilor de seara trecută.


UPDATE 7:55 – Senatul a votat pentru respingerea obiecțiilor privitoare la corectitudinea alegerilor din statul Pennsylvania cu un scor de 92-7, potrivit Reuters.


UPDATE 7:25 – Obiecția privitoare la corectitudinea alegerilor din Nevada a fost respinsă de vicepreședintele Mike Pence din cauză că petiția nu avea semnătura unui senator, alături de cele ale reprezentanților.


UPDATE 7:15 – Obiecția privitoare la numărarea voturilor în statul Pennsylvania a întrunit condițiile legale de a fi depusă în scris și de a fi semnată atât de membrii ai Camerei Reprezentanților, cât și de cel puțin un senator, așa că președintele de ședință, vicepreședintele Mike Pence, a întrerupt ședința comună a celor două camere ale Congresului. Obiecțiile vor fi votate separat de Senat și Camera Reprezentanților, apoi un raport va fi prezentat în ședința comună.


La această oră, în Congresul Statelor Unite are loc certificarea voturilor din Colegiul Electoral. Între timp Camera Reprezentanților a votat respingerea obiecțiilor privitoare la votul din Arizona. Iar din cauza lipsei de susținere din partea senatorilor, obiecțiile privitoare la votul din statul Nevada a fost respins.

Doi dintre senatorii Partidului Republican care intenționau să prezinte obiecții cu privire la corectitudinea alegerilor au renunțat să mai facă acest lucru după ce unii dintre protestatarii din Washington au intrat în clădirea Capitoliului.

Unul dintre aceștia, senatorul Mike Braun (Indiana) a declarat: „Nu mă simt confortabil cu evenimentele de astăzi, chiar dacă, în continuare, cred că problema integrității procesului electoral rămâne un subiect valid. Mulți dintre noi suntem încă preocupați de acest lucru”.

De asemenea, senatorul aflat la primul mandat Cynthia Lummi (Arizona), a indicat, când a fost întrebată de ce a renunțat la obiecțiile privitoare la votul din statul pe care îl reprezintă, „activitățile de astăzi”.

Dar ambii sentatori au refuzat să îl învinuiască pe Donald Trump pentru violențele din cursul serii de la Capitoliu.

Mai devreme, senatoarea republicană de Washington Cathy McMorris Rodgers a anunțat că va renunța la obiecții.

„Ne dorim un transfer de putere pașnic. Singurul motiv pentru obiecțiile mele era acela de a da o voce îngrijorărilor că guvernatorii și justiția au schimbat unilateral procedurile electorale fără a consulta electoratul și în afara procesului legislativ. Am fost consecventă cu credinșa mea că americanii trebuie să utilizeze instrumentele constituționale și procesele legale disponibile pentru a găsi răspunsuri cu privire la alegerile din 2020. Ceea ce am văzut azi a fost ilegal și inacceptabil”, a spus Cathy McMorris Rodgers.

„Am decis să susțin votul din Colegiul Electoral și îl încurajez pe Donald Trump să condamne și să pună capăt acestei nebunii”, a adăugat ea.

Și alți senatori care semnaseră inițiativa lui Ted Cruz privitoare  la obiecțiile referitoare la votul din Arizona au renunțat și au votat împotriva acestora. Printre aceștia se află senatoarea Marsha Blackburn (Tennessee), alături de senatorii republicani Bill Hagerty (Tennessee), Ron Johnson (Wisconsin), Steve Daines (Montana) și James Lankford (Oklahoma).

Doar șase senatori republicani au mai rămas de partea susținerii obiecțiilor privitoare la votul din statul Arizona: Ted Cruz, Josh Hawley, Cindy Hyde-Smith, Roger Marshall, John Kennedy și Tommy Tuberville