Evenimentul Zilei > International > Lovitură în plex pentru Erdogan. Jurnalistul și scriitorul Ahmet Altan a fost eliberat
Lovitură în plex pentru Erdogan. Jurnalistul și scriitorul Ahmet Altan a fost eliberat

Lovitură în plex pentru Erdogan. Jurnalistul și scriitorul Ahmet Altan a fost eliberat

Un tribunal din Turcia a ordonat, miercuri, eliberarea celebrului jurnalist şi scriitor Ahmet Altan, încarcerat timp de 4 ani în mod injust, potrivit unei sentințe pronunțate de CEDO. Regimul Erdogan îl condamnase la închisoare pe viață.

Dizidentul în vârstă de 71 de ani a fost condamnat la închisoare după tentativa de puci din 2016, sentință criticată insistent de organizaţiile pentru apărarea libertăţilor. Această decizie intervine la doar o zi după ce CEDO a condamnat Turcia pentru detenţia acestui intelectual foarte respectat la el în ţară şi în străinătate. Anunțul eliberării lui Ahmed Altan a fost făcut miercuri de avocata sa. CEDO a stabilit că statul turc i-a încălcat drepturile scriitorului.

Curtea de Casație turcă a anulat condamnarea scriitorului

Potrivit agenţiei de presă oficiale Anadolu, Curtea de casaţie a anulat condamnarea lui Altan la 10 ani şi jumătate de închisoare pentru „ajutor acordat unei organizaţii teroriste”, pronunţată în 2019 şi a dispus eliberarea acestuia. Ahmet Altan a fost închis din 2016 până în 2019, într-o închisoare din vestul Istanbulului. Apoi a fost arestat din nou şi închis după o săptămână de libertate.

În 2018 a primit o sentință cruntă de la regimul Erdogan: închisoare pe viață. În acest nou proces scriitorul a fost în imposibilitatea de a se apăra, amintește Al Jazeera. Tribunalul a anulat, de asemenea, condamnarea jurnalistei şi scriitoarei, Nazli Ilicak, care primise aceeaşi sentinţă ca Altan. Ea a fost eliberată în noiembrie 2019.

Ahmet Altan a fost condamnat fără dovezi, din rațiuni politice

Arestat pentru prima dată în septembrie 2016, Ahmet Altan a fost condamnat la închisoare pe viaţă în februarie 2018 pentru „încercarea de a răsturna ordinea constituţională”. Rejudecat după o primă anulare a procesului său de curtea de casaţie, el a fost condamnat, în noiembrie 2019, la 10 ani şi jumătate de închisoare. Atât Altan cât și avocata sa au denunțat motivația politică din spatele acestor procese, negând că ar fi făcut parte dintr-o “organizație teroristă”.

Autorităţile l-au acuzat pe intelectual că ar avea legături cu predicatorul Fethullah Gülen, adversarul declarat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care îl consideră că s-ar afla în spatele loviturii de stat eşuate la 15 iulie 2016. Altan a negat oficial orice implicare a sa în tentativa de lovitura de stat, respingând acuzaţiile pe care le-a calificat drept „groteşti”.

“Îi spun bun venit lui Ahmed Altan … Primul pas către libertate…”

“A fost o persecuție juridică ce a durat peste 4 ani și 7 luni. Ahmet Altan a fost deținut pe baza unui dosar complet eronat. A fost considerat autorul loviturii de stat doar pe baza articolelor pe care le-a scris”, a declarat avocata sa  Figen Çalıkuşu pentru Al Jazeera. Aceasta a postat pe contul său de Twitter o fotografie alături de clientul său, alături de mesajul: “Îi spun bun venit lui Ahmed Altan … Primul pas către libertate…”

Sursa: Al Jazeera

Citește și Scriitorul Ahmet Altan, pasărea din colivia lui Erdogan. Mărturii după 1500 de zile de închisoare