Mii de poliţişti şi de jandarmi au înconjurat locul, iar intrările şi ieşirile au fost blocate de camioane şi buldozere.

Cotidianul Hurriyet a relatat iniţial că poliţia din Adana, oraşul la periferia căruia se află baza Incirlik, ar fi primit informaţii despre o posibilă nouă tentativă de puci, infpormaţie respinsă ulterior de ministrul turc pentru Afaceri Europene, care a precizat că a fost vorba doar de o inspecţie de securitate.

Operaţiunea s-a produs cu doar câteva ore înainte ca şeful Statului Major al Statelor Unite să ajungă în Turcia. Generalul Joseph Dunford va vizita şi baza Incirlik, unde sunt staţionate inclusiv bombe nucleare americane.

 

Cu câteva ore înainte de “inspecţia” de la Incirlik,  preşedintele Recep Tayyip Erdogan anunţase o serie de modificări în structura organizatorică a forţelor armate ale Turciei, în scopul întăririi controlului guvernului de la Ankara.

Schimbările includ subordonarea directă a armatei, marinei şi forţelor aeriene în faţa Ministerului Apărării, dar şi înlocuirea şcolilor militare cu o universitate naţională de apărare.

Într-un interviu pentru postul de televiziune ATV, Erdogan a sugerat, de asemenea, că Statul Major General şi Agenţia Naţională de Informaţii, serviciul de spionaj al Turciei, ar urma să răspund direct în faţa preşedinţiei, dar a adăugat că acest lucru urmează să fie discutat cu liderii opoziţiei.

Şcolile militare vor fi închise şi înlocuite cu o universitate de apărare naţională, care ar include academii de armată, forţe aeriane şi navale, iar o academie de jandarmerie ar urma să fie înfiinţată, relatează mediafax.ro.

Presa occidentală mai scrie că purificările de după tentativa de lovitură de stat eşuată continuă pe mai multe planuri. Cel puţin 60.000 de persoane au fost arestate, îndepărtate sau suspendate din funcţiile pe care le ocupau până în dramatica noapte de 15 iulie. De asemenea, potrivit unor relatări de ultimă oră din Turcia, paşapoartele a cel puţin 50.000 de persoane au fost anulate în ultimele două săptămâni.

Erdogan le-a vorbit din nou, sâmbătă seară, susţinătorilor săi adunaţi în faţa palatului prezidenţial de la Ankara: “Atitudinea multor ţări şi a liderilor acestora în ce priveşte tentativa de puci este ruşinoasă mai ales că este invocată democraţia. Orice ţară sau lider care nu se îngrijorează de viaţa poporului turc şi nu este preocupat de democraţia noastră la fel de mult pe cât de preocupaţi sunt de soarta puciştilor nu mai este prietenul nostru”, a declarat Erdogan.