Zid de drone la granița cu Ucraina. Statele care se tem de Rusia

Zid de drone la granița cu Ucraina. Statele care se tem de Rusia Lituania anunță un zid de drone în fața amenințărilor rusești. Sursa Foto: Dreamstime.com

Lituania a anunțat că urmează să construiască un „zid de drone”. Alături de alte cinci state membre NATO care se învecinează cu Rusia, Lituania depune eforturi pentru a se apăra în fața „provocărilor”.

Lituania se apără în fața provocărilor Rusiei

Pe fondul îngrijorărilor din regiune legate de securitate, țara membră NATO a luat decizia de a folosi vehicule aeriene fără pilot (UAV-uri) pentru protecție.

Agne Bilotaite, ministrul lituanian de interne, a anunțat planul:

„Acesta este un lucru complet nou, un zid de drone care se întinde din Norvegia până în Polonia. Scopul este de a folosi dronele și alte tehnologii pentru a ne proteja granițele”, a declarat Bilotaite, potrivit BNS.

Ne puteți urmări și pe Google News

drone, Estonia

Ministra Bilotaite nu a oferit un termen pentru implementarea acestui proiect

Cele șase țări ar urma să folosească și sisteme antidronă pentru a opri dronele inamice:

„Nu doar cu infrastructură fizică, sisteme de supraveghere, ci și cu drone și alte tehnologii. Asta ne-ar permite să ne protejăm împotriva provocărilor din partea unor țări neprietenoase și să prevenim contrabanda”, a mai spus ea.

Planul a fost anunțat după discuții cu omologii din statele baltice Estonia și Letonia, precum și din Finlanda, Norvegia și Polonia.

drone, rachete

„Incident la frontieră”

Reprezentanţii pazei de coastă din Estonia au anunţat joi că omologii lor ruşi au îndepărtat peste noapte geamanduri. Acestea erau amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări.

Kaja Kallas, premirul estonian, a vorbit despre un „incident la frontieră”. Lituania şi alte ţări din regiune au relaţii tensionate cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Conform Estoniei, abia de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, Moscova a contestat amplasamentul balizelor plutitoare, care sunt folosite pentru a împiedica ambarcaţiunile să rătăcească accidental în apele străine:

„Anul acesta, Rusia a declarat că a contestat amplasamentul a aproximativ jumătate din geamandurile planificate”, a precizat garda de coastă din Estonia.

Prin intermediul unui comunicat, garda de coastă a mai menționat:

„La ora trei dimineaţa, am văzut paza de coastă rusă mişcând geamanduri”, mai scrie în comunicat.