Război în Ucraina, ziua 820. Vladimir Putin a aprobat confiscarea activelor americane

Război în Ucraina, ziua 820. Vladimir Putin a aprobat confiscarea activelor americane Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Ucraina, ziua 820. Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret care introduce mecanisme speciale de compensare a pagubelor cauzate Rusiei de sancțiunile impuse de SUA, prevăzând confiscarea activelor americane.

Conform Reuters, Rusia va identifica proprietățile americane, inclusiv titlurile de valoare, care ar putea fi utilizate ca despăgubiri pentru pierderile suferite în cazul unei eventuale confiscări a activelor rusești înghețate în SUA. Decretul semnat joi prevede că o entitate rusă poate solicita unei instanțe ruse să determine dacă proprietatea sa a fost confiscată nejustificat și să ceară despăgubiri.

Instanța va dispune apoi ca despăgubirea să fie transferată sub formă de active americane sau proprietăți în Rusia, selectate de pe o listă întocmită de comisia guvernamentală rusă pentru vânzarea de active străine. Decretul include titluri de valoare, participații la companii rusești, bunuri imobiliare, bunuri mobile și drepturi de proprietate printre activele deținute de SUA care ar putea fi confiscate.

Război în Ucraina, ziua 820. Rușii au recucerit o localitate cheie de lângă Bahmut

Tot joi, Rusia a recucerit localitatea Andriivka, situată la aproximativ zece kilometri sud de Bahmut, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde armata rusă desfășoară un asalt de luni de zile, relatează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unităţile din Grupul de Sud (...) au eliberat localitatea Andriivka”, a precizat Ministerul rus al Apărării, care a anunţat miercuri cucerirea unui sat vecin, Klişchiivka.

Ucrainenii au cucerit prima oară Andriivka vara trecută, în timpul unei contraofensive. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris retragerea trupelor ucrainene din orașul Avdiivka drept „foarte logică și profesionistă”, explicând că obiectivul a fost salvarea vieților soldaților ucraineni care apărau acest oraș din estul țării în fața asaltului rus.

Rusia „profită” de lipsa apărării antiaeriene a Ucrainei și își intensifică atacurile, acuză președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El reproșează Occidentului o „slăbiciune”.

„Teroriştii ruşi profită de faptul că Ucraina nu dispune de o apărare suficientă în domeniul apărării antiaeriene. Această slăbiciune nu este a noastră, ci a lumii, care nu îndrăzneşte să-i trateze pe terorişti aşa cum merită”, acuză pe X şeful statului ucrainean.

Război în Ucraina

Sursa Foto: Arhiva EVZ

China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 820. Potrivit ministrului britanic al Apărării, Grant Shapps, China furnizează Rusiei "ajutor letal" pentru conflictul din Ucraina, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, declară că nu au existat încă semne ale unui transfer direct de arme, conform informațiilor The Guardian.

Baza declarației sale a fost reprezentată de informațiile furnizate de serviciile de informații americane și britanice.

Grant Shapps a făcut această afirmație miercuri, în cadrul unui discurs susținut la Conferința de Apărare de la Londra.

„Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia și China colaborează pentru echipamente de luptă care să fie folosite în Ucraina (...). Serviciile de informații din domeniul apărării din SUA și Marea Britanie pot dezvălui că ajutorul letal este acum transportat din China către Rusia și în Ucraina”.

Statele Unite „sunt îngrijorate în legătură cu ceea ce face China pentru a alimenta mașina de război a Rusiei, nu oferind arme în mod direct, dar furnizând inputuri pentru baza industrială de apărare a Rusiei”.

De la invazia din Ucraina, parteneriatul strategic între China și Rusia s-a consolidat, iar oficialii americani susțin că Beijingul continuă să ofere Moscovei componente cheie necesare pentru arsenalul său militar, în timp ce achiziționarea de petrol și gaze rusești a contribuit la stimularea economiei Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 820. Ucraina cere ajutor României: „Avem nevoie de sisteme Patriot”

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat joi, printr-un mesaj video transmis la un forum de securitate de la București, că țara sa are nevoie de sisteme antiaeriene Patriot, și a sugerat că România ar putea contribui în acest sens. Această declarație vine în urma afirmațiilor președintelui Klaus Iohannis, care a menționat că o decizie privind eventuala cedare a unei baterii de apărare Patriot către Ucraina va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după consultarea specialiștilor, subliniind totuși că nu va permite ca România să rămână fără protecție antirachetă.

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie. Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat, joi, Şmîhal, într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum.

Totodată acesta precizează că succesul Ucrainei în conflictul cu Rusia va fi un beneficiu pentru securitatea României.

„De mai bine de doi ani noi ne apărăm ţara de agresiunea rusă, dar nu numai asta, naţiunea ucraineană apără bazele şi valorile democraţiei europene care sunt atacate de dictatorul rus. Victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democraţiilor. Va fi cea mai mare investiţie în propria voastră securitate. Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor noştri", a susţinut Denîs Şmîhal.

Oficialul ucrainean a subliniat că prioritatea principală a țării sale este sprijinul militar, cu accent pe sistemele de apărare antiaeriană, muniția pentru artilerie și rachetele cu rază lungă și medie de acțiune.