Cedarea sistemului Patriot, o investiție în securitatea României. Cererile premierului Ucrainei

Cedarea sistemului Patriot, o investiție în securitatea României. Cererile premierului Ucrainei Sursa Foto: Arhiva EVZ

Denîs Şmîgal, prim-ministrul Ucrainei, face un nou apel la ajutorul partenerilor prin furnizarea sistemului Patriot. Acesta a afirmat că o victorie a Ucrainei ar reprezenta „ o victorie a tuturor democrațiilor".

Prim-ministrul Ucrainei cere României sistemul Patriot

Denîs Şmîgal cere României să își aducă contribuția în lupta împotriva invaziei rusești:

„Noi acum ne reconstruim țara și avem nevoie să-i oprim pe ruși din a distruge și mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot și sperăm că și România va putea să își aducă o contribuție.

Aceste sisteme salvează viețile civililor şi ajută la menținerea unei vieți normale de zi cu zi în Ucraina", a declarat Şmîgal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistem Patriot

Denîs Şmîgal s-a adresat participanților la Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment ce are loc la București

Potrivit prim-ministrului ucrainean, o victorie a țării sale ar însemna o investiție în securitatea României:

„De mai bine de doi ani noi ne apărăm țara de agresiunea rusă, dar nu numai asta. Națiunea ucraineană apără bazele şi valorile democrației europene care sunt atacate de dictatorul rus.

Victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democrațiilor. Va fi cea mai mare investiție în propria voastră securitate. Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor și aliaților noștri", a mai spus acesta.

În ceea ce privește confiscarea activelor rusești indisponibilizate, Denîs Şmîgal a cerut ca aceste fonduri să contribuie la recuperarea şi reziliența Ucrainei.

Patriot, rachete

Klaus Iohannis și problema cedării sistemului Patriot

Klaus Iohannis nu este de acord ca România să cedeze singurul sistem Patriot funcțional. Potrivit președintelui, România ar rămâne fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană.

Întrebat miercuri la Zărnești, în județul Brașov, despre posibilitatea ca România să cedeze Ucrainei o baterie Patriot, președintele a răspuns:

„În măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva, altfel, nu se va face nimic", a spus Iohannis.

Președintele a adăugat că nu poate spune când va fi convocat CSAT pentru a fi luată o decizie.