Anthony Blinken va vizita Republica Moldova. Anunțul oficial al SUA

Anthony Blinken va vizita Republica Moldova. Anunțul oficial al SUA Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Update. Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, va efectua o vizită în Republica Moldova și Cehia în perioada 28 - 31 mai, a anunțat atăzi Departamentul de Stat al SUA. Antony Blinken va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu și va anunța un nou pachet de asistență pentru R. Moldova. Vizita are drept scop consolidarea relațiilor bilaterale și reafirmarea sprijinului SUA pentru parcursul european al Republica Moldova.

Știrea inițială

O vizită importantă ar putea avea loc, săptămâna viitoare, în Republica Moldova. Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, ar putea să ajungă la Chișinău. Ar fi a doua sa vizită în Basarabia, după cea efectuată în urmă cu doi ani.

Totul depinde de evoluția din cele două mari dosare ale momentului – invazia rusă în Ucraina și războiul dintre Israel și organizația teroristă Hamas.

Anthony Blinken ar putea să viziteze pentru a doua oară Republica Moldova

Republica Moldova a devenit un mare punct de interes în Europa, după izbucnirea războiului din Ucraina. Rusia încearcă prin intermediul unor marionete politice să dărâme regimul pro-occidental de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna octombrie a acestui an, în Basarabia, vor fi organizate alegeri prezidențiale și un referendum în care cetățenii se vor pronunța asupra aderării la Uniunea Europeană (UE).

Cu doi ani în urmă, Antony Blinken lăuda ajutorul dat de Republica Moldova refugiaților ucraineni de război, conform g4media.ro.

În altă ordine de idei, Rusia amenință că nu se va digera deloc bine o aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Kremlinul este de părere că o astfel de mișcare ar însemna, practic, și o extindere a NATO.

Despre acest subiect a vorbit purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Maria Zaharova. „Planurile îndrăznețe ale conducerii UE de extindere a frontierelor sunt în mod deliberat artificiale, sunt realizate contrar criteriilor de preaderare stabilite, slăbind astfel în mod semnificativ pozițiile politice și economice ale UE într-o lume multipolară”.

Rusia vrea să impună UE și NATO cât și cum să se întindă

Oficialul de la Moscova a mai precizat că „nu vorbim despre aderarea acestor țări la UE. Aceasta este dizolvarea acestor țări în comunități centrate pe NATO sau volante directe ale NATO", a zis diplomatul.

„Acestea sunt condiții umilitoare care sunt stabilite pentru țări, inclusiv în contextul schimbării vieții lor interne, astfel încât să se încadreze în scenă, astfel încât să fie puse pe raftul care le este alocat de aceiași ideologi occidentali. Toate acestea sunt necesare pentru a folosi liber resursele acestor țări în interesul țărilor din Occidentul colectiv.”