Cum minte Hamas. ONU, nevoit să taie 50% din estimarea morților

Cum minte Hamas. ONU, nevoit să taie 50% din estimarea morților Fâșia Gaza. Sursa foto: Arhiva EVZ

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a fost nevoită să-și reducă la jumătate estimările privind femeile și copiii morți în războiul din Gaza.

ONU, nevoit să taie 50% din estimarea morților

ONU și-a redus aproape la jumătate estimările privind numărul femeilor și copiilor uciși în contextul războiului dintre Israel și Hamas, fapt ce ridică noi semne de întrebare cu privire la cifrele provenite de la gruparea teroristă Hamas.

Din cei 34.735 de oameni care ar fi murit în Gaza de la începutul războiului, conform datelor publicate pe 6 mai de ONU, peste 9.500 ar fi fost femei și peste 14.500 ar fi fost copii.

Însă în bilanțul revizuit publicat două zile mai târziu, ONU a redus considerabil cifrele respective, la 4.959 de femei și 7.797 de copii din cele 34.844 de persoane care se spune c-ar fi fost ucise în Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce a vehiculat ONU cifrele teroriștilor?

ONU citează date oferite de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, pentru a stabili un bilanț al victimelor. Astfel de dări de seamă ale ONU vin întotdeauna însoțite de un avertisment care afirmă: „ONU nu a fost deocamdată în măsură să producă cifre ale victimelor obținute independent, cuprinzătoare și verificate”.

Eri Kaneko, purtătoare de cuvânt a ONU, a declarat pentru USA Today că bilanțul total al morților, conform ministerului din Gaza, a rămas același și a citat o notă a acestuia din 30 aprilie care defalca cele 24.686 de decese pentru care deține date complete.

„Conform ministerului, decesele pentru care s-au documentat detaliile complete includ 7.797 copii, 4.959 femei, 1.924 bătrâni și 10.006 bărbați”, a declarat Kaneko. „Ministerul precizează că procesul de documentare a datelor complete de identificare ale morților e în curs.”

Credibilitate zero. ONU nu verifică, de fapt, nimic

Noile date revizuite ale ONU nu includ și cele peste 10.000 de persoane despre care ministerul afirmă că le consideră „dispărute sau sub moloz” în Gaza.

Luna trecută ministerul afirma pe canalul lui de Telegram că deține date incomplete privind 11.371 de decese pe care pretinde că le-a documentat. În același raport ministerul a explicat că un dosar e considerat incomplet dacă lipsește numărul personal de identificare al individului, numele întreg, data nașterii sau data morții.

Kaneko a declarat că agenții ONU din Gaza sunt incapabili să verifice independent aceste cifre din cauza „situației prevalente în teren și a numărului real al morților”.

„Din acest motiv, toate cifrele utilizate de către ONU citează clar drept sursă Ministerul Sănătății din Gaza”, a declarat ea. „ONU va verifica aceste cifre, în măsura în care va fi posibil, atunci când condițiile o vor permite.”

Revizuirea estimărilor a fost anunțată în premieră de Jerusalem Post.

Gaza

Cifrele ONU despre morții din Gaza, folosite de extrema stângă anti-Israel / Sursa Foto -Dreamstime

Biden a vehiculat, și el, propaganda teroriștilor

După ce anul trecut se declara sceptic referitor la acuratețea cifrelor publicate de Hamas, președintele Joe Biden a început în ultimele luni să citeze și el bilanțuri ale morților venite de la ministerul din Gaza, inclusiv în discursul despre starea națiunii ținut în martie în fața Congresului.

Israelul contestă de multă vreme cifrele publicate de Hamas, inclusiv proporția femeilor și copiilor uciși în război. Conform premierului Benjamin Netanyahu peste 13.000 de „teroriști” [ghilimelele îi aparțin autorului - n.trad.] Hamas se află printre palestinienii uciși în Gaza după 7 octombrie.

„Hamas vrea ca lumea să creadă că grosul răniților și morților îl reprezintă femeile și copiii, un argument aproape universal acceptat până foarte de curând”, a scris pe un blog Elliott Abrams, cercetător al problematicii Orientului Mijlociu la grupul de reflecție Council on Foreign Relations.

„Acum până și ONU, sau o parte din ONU, admite pe furiș că a acceptat orbește cifrele prin care Hamasul urmărea să dezinformeze”, a afirmat Abrams, care e și fost adjunct al consilierului pe probleme de securitate națională al președintelui George W. Bush.

Conform celor mai noi cifre de la ONU, 40% din morții din Gaza ar fi bărbați, 32% copii, 20% femei și 8% bătrâni.

(Articol de Joey Garrison, USA Today; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)