Evenimentul ZileiSocialLia Olguța Vasilescu aruncă bomba despre pensii: Vreau să știe toți românii! Cine va primi mai mulți bani

Lia Olguța Vasilescu aruncă bomba despre pensii: Vreau să știe toți românii! Cine va primi mai mulți bani

Lia Olguța Vasilescu aruncă bomba despre pensii: Vreau să știe toți românii! Cine va primi mai mulți bani
Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a anunțat marți, 25 ianuarie, că România va purta oficial negocieri cu oficialii de la Bruxelles pentru majorarea procentului alocat pentru plata pensiilor din PIB, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, vârstnicii ar putea beneficia de noi creșteri.

„Cheia de boltă” pentru PSD a fost reprezentată, în coaliția de guvernare cu PNL, majorarea pensiilor, salariilor și a alocațiilor. Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat încă din luna noiembrie 2021 că intenționează că renegocieze anumite capitole din PNRR la Bruxelles, astfel încât social-democrații să găsească resurse financiare pentru creșterea veniturilor românilor.

PSD urmează să renegocieze termenii PNRR privind procentul alocat pentru achitarea veniturilor pensionarilor români, începând din luna mai. Nu va urma să fie implementată o nouă lege a pensiilor, ci se vor respecta prevederile Legii 127, care va suferi o serie de modificări, a spus Lia Olguța Vasilescu.

„Vreau să știe toți românii că legea 127 nu s-a aplicat până acum în Romania, în afara unor majorări de pensii”, a subliniat vicepreședintele social-democrat.

Pensionarii ar putea încasa mai mulți bani

„Nu va fi o noua lege a pensiilor, se va merge pe legea 127. Că vor suferi modificări unele articole, este altceva. Nu renunțăm sub nicio formă la lege, dacă se punea această problema noi nu intram la guvernare, s-a acceptat să fie doar anumite modificări.

Noi am venit cu 40% (majorare a pensiilor) să se dea de la 1 ianuarie 2022, dar din păcate nu s-a putut aplica până nu se fac niște calcule pentru că domnul Ghinea a pus în PNRR fără dezbatere publică că procentul din PIB (pentru pensii) nu poate depăși 9,4% cu tot cu pensiile speciale.

Formula de calcul a pensiilor va rămâne aceeași

Și atunci am zis „Hai să dăm 10% acum să acoperim măcar rata inflației și să ne luăm un termen de 120 de zile să discutăm cu Comisia Europeană”, să explicăm că nu poate rămâne România cu 9,4% din PIB cu tot cu pensii speciale.

Media UE (a cheltuielilor cu pensiile) este 13% din PIB, noi acum suntem la 8%. Pe noua lege ar fi de 11,7%. Portugalia are 16% și are o economie similară cu a noastră. Foarte important, nu se modifică formula de calcul a pensiei.

Vreau să știe toți românii că legea 127 nu s-a aplicat până acum în Romania, în afara unor majorări de pensii”, a declarat Lia Olguța Vasilescu într-o intervenție televizată la Antena 3.


Accesează: