Evenimentul Zilei > Politica > Legile securității nu vor încălca drepturile fundamentale. Mesaj de la comisia parlamentară de control a SRI
Legile securității nu vor încălca drepturile fundamentale. Mesaj de la comisia parlamentară de control a SRI

Legile securității nu vor încălca drepturile fundamentale. Mesaj de la comisia parlamentară de control a SRI

Noile legi ale securităţii trebuie să reglementeze astfel încât nici un drept fundamental al cetățenilor să nu fie afectat. Precizările au fost făcute de senatorul Ioan-Cristian Chirteş, președintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii. Acesta a subliniat că este regretabil cum au ajuns în spațiul public, spre dezbatere, proiectele noilro legi ale securității naționale.

Noile legi ale securităţii trebuie să reglementeze în așa fel încât nici un drept fundamental al persoanelor să nu fie sacrificat în numele securităţii naţionale. Preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, senatorul Ioan-Cristian Chirteş, a transmis un mesaj în acest sens cu prilejul Bilanţului SRI pe anul 2021. Acesta a fost postat și pe pagina de Facebook a comisiei parlamentare.

„Noile legi trebuie să reglementeze clar că niciun drept fundamental al persoanelor nu va fi sacrificat în numele securităţii naţionale. Dimpotrivă! Va trebui să convingem că prin actualizarea legilor vom oferi cetăţenilor noi garanţii de protejare a drepturilor civile şi a demnităţii umane”, se arată în mesajul lui Ioan-Cristian Chirteş.

Potrivit senatorului Ioan-Cristian Chirteş, este „regretabil” modul în care a început dezbaterea în spaţiul public asupra proiectelor noilor legi ale securităţii.

„Din păcate, a fost parţial compromis din start un demers absolut necesar, acela de modernizare a cadrului legislativ în domeniul securităţii şi apărării naţionale. Acum, îi revine Parlamentului sarcina să restabilească echilibrul şi să readucă dezbaterea asupra esenţei acestor legi: cum apărăm România, fără ca niciun român să nu fie lezat în drepturile şi libertăţile individuale, dacă nu a făcut ceva care să ameninţe securitatea naţională”, a mai precizat parlamentarul.

Sursa foto: EVZ

Controlul parlamentar asupra serviciilor secrete trebuie consolidat

În mesaj se arată că este nevoie ca prin noile legi să fie consolidat şi controlul parlamentar al activităţii serviciilor de informaţii. Senatorul Ioan-Cristian Chirteş a precizat că încrederea românilor va trebui câștigată prin capacitatea legii de a preveni abuzurile şi de a limita puterea celor care guvernează.

„Încrederea românilor va trebui câştigată prin puterea legii de a preveni abuzurile şi de a limita puterea celor care guvernează. Suntem într-un moment critic, în care consider că este necesar să depunem un efort comun pentru dezvoltarea culturii de securitate, la nivel individual, în cadrul companiilor şi a instituţiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice.

O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă şi creşterea transparenţei la nivelul instituţiilor responsabile cu realizarea securităţii naţionale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului şi a cetăţenilor, într-o democraţie consolidate”, a mai spus senatorul.

Sursa foto: INQUAM Photos

Provocările SRI în anul 2021

În acest context Ioan-Cristian Chirteş a adăugat că  știrile false, dezinformarea, infracţionalitatea cibernetică, terorismul online sau extremismul social au fost provocările anului 2021 pentru SRI.

„2021 a fost anul vârfului de pandemie COVID-19 în ţara noastră, când sistemul medical şi-a arătat limitele, alimentând teama populaţiei şi erodând încrederea în instituţiile statului. Într-o societate vulnerabilizată de pandemie, în care, sub povara măsurilor de restricţie, oamenii s-au regrupat rapid în mediul online, în anul 2021 s-a confirmat intensificarea principalelor ameninţări de securitate anticipate de SRI la debutul crizei sanitare.

Ştirile false, dezinformarea, atacurile cibernetice, infracţionalitatea cibernetică, terorismul online sau extremismul social sunt provocările care au stat pe agenda de lucru a SRI. Serviciul a trebuit să se adapteze rapid, să fie cu un pas înaintea tuturor ameninţărilor lumii digitale. Şi în 2021, România a fost lipsită de incidente majore în planul securităţii naţionale”, se mai precizează în mesaj.

În aceste condiții, a apreciat senatorul este nevoie ca legile securității naționale să fie actualizate cât mai curând. Iar procedurile de lucru și modul în care acționează SRI în noua dinamică de securitate trebuie regândite.

„Regândirea modului de lucru în SRI, în noua dinamică de securitate, nu este însă suficientă. Serviciul Român de Informaţii are nevoie de instrumente legale care să-i permită să acţioneze eficient. În democraţie, principalul instrument de lucru este legea. Din perspectiva nevoii de mai multă securitate, actualizarea legilor nu mai suportă amânare”, a transmis Ioan-Cristian Chirteş.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: