Evenimentul Zilei > Politica > SRI trebuie să se detașeze de practicile din trecut. Pe ce mizează noul președinte al Comisiei SRI
SRI trebuie să se detașeze de practicile din trecut. Pe ce mizează noul președinte al Comisiei SRI

SRI trebuie să se detașeze de practicile din trecut. Pe ce mizează noul președinte al Comisiei SRI

SRI trebuie să se detașeze de practicile din trecut și să mizeze pe modernizare, susține șeful Comisiei parlamentare de control a serviciului, senatorul liberal Cristian Chirteș.

SRI trebuie să se detașeze de practicile din trecut. Declarația îi aparține noului șef al Comisiei de Control a activității Serviciului Român de Informații, senatorul PNL Ioan Cristian Chirteș. Acesta a fost ales la conducerea comisiei cu votul majorității parlamentarilor. Propunerea a fost făcută de birourile permanente, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare.

„Activitatea Comisiei are o responsabilitate importantă, de control al activității SRI, într-un context democratic, conform prevederilor Constituției. România este un stat de drept, în care drepturile și libertățile cetățenilor trebuie să fie garantate. Angajamentele asumate în cadrul parteneriatelor stategice sunt respectate, iar instituțiile își desfășoară activitatea în deplină legalitate și transparență”, a declarat noul șef al Comisiei SRI.

Potrivit spuselor sale, comisia parlamentară pe care o conduce își propune să urmărească orice semnal care indică depășirea cadrului constitutional.

„Ne vom asigura că SRI respectă, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, prevederile Constituției și ale celorlalte acte normative, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Un obiectiv important va fi acela de a urmări constant orice semnal care ar putea indica depășirea cadrului constituțional sau legal. Aceasta pentru a preveni abuzuri, politizări sau orice formă de excese în desfășurarea activității Serviciului Român de Informații”, a precizat Cristian Chirteș.

SRI trebuie să se detașeze de practicile din trecut

Președintele Comisiei SRI a mai precizat că dorește ca SRI să se detașeze de practicile din trecut. În plus comisia pe care o conduce va lucra la modernizarea cadrului legislativ în baza căruia funcționează serviciul.

„Vom fi interesați de o clară separare de practici ale trecutului, precum și de o stimulare a dialogului politic, pentru a se ajunge la clarificări și modernizări legislative cu privire la atribuțiile și rolul acestei instituții, precum și cu privire la consolidarea controlului civil exercitat de Parlament”, a mai spus senatorul Cristian Chirteș.

Parlamentul a aprobat componența comisiilor de control asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii şi, respectiv, Serviciului de Informaţii Externe. Președinția comisiei SRI i-a revenit lui Ioan Chirteș, senator PNL. Conducerea comisiei SIE a fost preluată de senatorul Nicu Fălcoi de la USR-PLUS.