Un ministru vrea controale drastice la granițele UE: Trebuie să asigurăm şi securitatea

Un ministru vrea controale drastice la granițele UE: Trebuie să asigurăm şi securitatea

Ministrul de Interne din Austria a cerut mai multe controale la frontierele din UE. El spune că nu trebuie ca Europa să dea un mesaj traficanților de migranți că este deschisă și că securitatea este la fel de importantă ca și libertatea de circulație.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a solicitat vineri, 10 mai, o politică mai puternică de control la frontierele din Uniunea Eurpeană. El a spus că înțelege ideea de libertate de circulație, dar că trebuie să existe un echilibru între aceasta și nevoia de securitate. Declarațiile au făcute înaintea unei reuniuni în cadrul căreia blocul comunitar va dezbate politica sa privind migranții, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Miniştrii europeni de interne s-au reunit la Luxemburg pentru a dezbate mai multe puncte pe agendă, inclusiv un nou mecanism prin care migranţi sosiţi în statele UE mediteraneene vor fi relocaţi în alte ţări membre.

Înaintea reuniunii cu omologii săi din celelalte state ale Uniunii Europene, Karner a subliniat că nu este de acord să le fie transmis traficanţilor de migranţi un mesaj greşit, şi anume acela că „Europa este deschisă, Europa îi primeşte“.

Este nevoie de securitate

Ministrul austriac a subliniat nevoia consolidării frontierei externe a UE şi a susţinut de asemenea posibilitatea instituirii în viitor a unor controale la frontierele dintre statele UE.

„Da, libertatea de circulaţie este importantă. Este o componentă esenţială a UE. Dar trebuie să asigurăm şi securitatea, iar aceasta este atât de importantă încât controalele la frontiere în interiorul UE pot fi necesare în unele situaţii'“, a argumentat Gerhard Karner.

Austria, dar şi altele membre ale blocului comunitar şi care fac parte din spaţiul Schengen, inclusiv Germania şi Franţa, au instituit timp de mai mulţi ani controale temporare la frontiere, invocând migraţia ilegală şi terorismul.

Regulile Schengen

Curtea de Justiţie a UE a hotărât în aprilie că statele membre ale spaţiului Schengen pot prelungi astfel de controale doar în cazul unor ameninţări noi şi serioase la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.

„Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii“, se arată într-o decizie a Parlamentului European.