E oficial! Toate taxele vamale din UE pentru Ucraina au fost suspendate. Decizia Bruxelles-ului este valabilă până în 2023
- Sabina Popescu
- 7 iunie 2022, 10:00
Timp de un an de zile, produsele ucrainene vor fi exceptate de la plata taxelor vamale la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit deciziei liderilor din Parlamentul European care a intrat în vigoare luni, 6 iunie. Liberalizarea temporară a comerțului a fost aprobată cu 515 voturi pentru, 32 împotrivă și 11 abțineri, ca replică împotriva războiului declanșat de Rusia. UE este cel mai important partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din totalul schimburilor comerciale cu bunuri ale acesteia anul trecut.
Parlamentul European a suspendat în mod oficial taxele vamale pentru Ucraina pentru o perioadă de un an de zile, ca măsură de sprijin a economiei țării invadate de Rusia la sfârșitul lunii februarie 2022. Decizia a fost votată pe data de 19 mai, cu 515 voturi pentru, 32 împotrivă și 11 abțineri, procesul de intrare în vigoare a acesteia fiind accelerat în plen.
Zero taxe vamale pentru Ucraina până în 2023
„În fața agresiunii rusești, Ucraina luptă nu doar pentru libertatea și securitatea sa, ci pentru a întregii Europe. Prin urmare, trebuie să o sprijinim la toate nivelurile, cu toate instrumentele de care dispunem, nu doar cu arme și sancțiuni, ci și cu puterea noastră comercială. Acordarea sprijinului de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra nu se termină pe câmpul de luptă; asta include asigurarea faptului că economia Ucrainei rămâne rezistentă și competitivă. Astăzi, trebuie să arătăm că sprijinul nostru pentru Ucraina este absolut, de neclintit și ireversibil prin punerea în aplicare a acestor măsuri de liberalizare a comerțului fără precedent”, a declarat europarlamentara Sandra Kalniete (PPE, LV) din Letonia, potrivit EU Political Report.
Relațiile dintre UE și Ucraina sunt reglementate de un acord de asociere în domeniul comerțului. Zona de liber schimb a asigurat accesul preferențial la piața blocului comunitar european pentru întreprinderile ucrainene încă din anul 2016.
UE este cel mai important partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din totalul schimburilor comerciale cu bunuri ale acesteia în 2021. În schimb, Ucraina a fost al 15-lea cel mai important partener comercial al UE, reprezentând aproximativ 1,2% din totalul schimburilor comerciale ale UE.
Lista măsurilor aprobate de Uniunea Europeană
Informația privind suspendarea taxelor vamale a fost confirmată și de către europarlamentarul român Vlad Gheorghe, care a explicat că liberalizarea temporară a comerțului vine la pachet cu două consecințe esențiale în acest moment: evitarea unei crize alimentare în UE și sprijinirea economiei Ucrainei și a ucrainenilor. Europarlamentarul român a publicat și o listă a măsurilor pe care le-au aprobat liderii de la Bruxelles:
- taxele vamale preferențiale la importul în Uniune al anumitor produse industriale originare din Ucraina, care fac obiectul unei eliminări treptate pe o perioadă de șapte ani în conformitate cu anexa I-A la Acordul de asociere, se stabilesc la zero;
- aplicarea sistemului prețurilor de intrare se suspendă pentru produsele respective pentru care se aplică, astfel cum se specifică în anexa I-A la Acordul de asociere. Importurilor de produse respective nu li se aplică taxe vamale;
- toate contingentele tarifare stabilite în temeiul anexei I-A la Acordul de asociere se suspendă, iar produsele care fac obiectul contingentelor respective sunt admise la importul în Uniune din Ucraina fără taxe vamale.
- prin derogare de la articolul 14 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/1036, taxele antidumping la importurile originare din Ucraina efectuate în cursul aplicării prezentului regulament nu se percep în niciun moment, nici după expirarea prezentului regulament.
- aplicarea Regulamentului (UE) 2015/478 se suspendă temporar în ceea ce privește importurile originare din Ucraina.
Condiția impusă Ucrainei în schimbul liberalizării comerțului
„Aceste prevederi sunt valabile cât timp și Ucraina respectă regulile de origine a produselor și procedurile aferente și nu introduce la rândul ei noi taxe vamale. Una dintre condițiile puse Ucrainei se referă la respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale și respectarea principiilor statului de drept, precum și eforturile continue și susținute în ceea ce privește lupta împotriva corupției și a activităților ilegale.
Există și o clauză de salvgardare, pentru ca producătorii europeni să nu fie afectați de aceste măsuri: dacă un produs ucrainean riscă să aducă daune celor din UE cu produse similare sau aflate în concurență directă, taxele vamale pot fi reintroduse oricând. Asta ca să nu sară iar trompetele Rusiei cu placa lor clasică ”vă gândiți la ucraineni, dar la cetățenii voștri nu”. Tocmai, noi în UE ne gândim la binele cetățenilor - în Rusia, Putin se gândește la binele lui, al lui Lavrov și-al nomenclaturii de la Kremlin, precum se gândeau comuniștii înainte de 1989 și este rușinos că uităm asta”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.