Cum au ajuns în presă drafturile de legi ale securității. Jurnalistul Dan Andronic dezvăluie traseul informației
- Ionel Sclavone
- 8 iunie 2022, 23:51
Jurnalistul Dan Andronic dezvăluie cine este în spatele scurgerii, în presă, a drafturilor de lege privind securitatea națională. Jurnalistul Evenimentului Zilei explică cum au ajuns aceste informații în spațiul public și ce diversiune au pus la cale cei implicați pentru a da impresia că nu au nici o legătură cu subiectul. În urmă cu o zi, președintele Klaus Iohannis sublinia că drafturile de legi apărute în presă nu sunt finale și vor suferi modificări. Totodată, el spunea, misterios, că se știe cine a dat aceste informații „pe surse”.
La o zi după ce șeful statului, Klaus Iohannis a afirmat că știe de la cine au ajuns în spațiul public controversatele drafturi de legi ale securității naționale, fără să dea nume, jurnalistul Evenimentului Zilei. Dan Andronic pune punctul pe „i”. Acesta arată, într-o postare pe Facebook, cum au ajuns informațiile în publicația G4media și ce au făcut protagoniștii poveștii pentru a da impresia că nu au nici o legătură. Potrivit lui Dan Andronic, este vorba despre fostul general SRI Florian Coldea care a predat drafturile lui Dan Tăpălagă, la G4media.
Ulterior, după ieșirea președintelui Klaus Iohannis, în aceeași publicație a apărut o investigație cu privire la firmele fostului nr. 2 din SRI. Conform datelor publicate, în 2021, cele două societăți unde Florian Coldea este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei. De asemenea, în investigația publicată de G4Media se face referire la presupuse legături dintre cele două companii și constructorul de nave olandez Damen, care concurează pentru un contract de 1,2 miliarde de euro scos la licitație de Ministerul Apărării.
Compania Damen respinge, într-un punct de vedere trimis EvZ, aceste alegații, spunând că „este o informație falsă”. Reprezeintanții Damen spun că firma „nu are nicio legătură de afaceri sau relație contractuală de niciun fel”cu companiile menționate, și nici cu proprietarii acestora. „Rămânem puternic ancorați în România și suntem hotărâți să fim în continuare un partener pentru Forțele Navale Române având cea mai bună configurație pentru construcția locală de nave”, au mai precizat reprezentanții Damen.
„Coldea i-a dat lui Tapalagă legile Securității. Azi, Tapalagă îl «atacă» pe Coldea. Ca să-l acopere. De frica lui Iohannis. Culmea Securității: un acoperit acoperă un fost șef al acoperiților. De ce scriu asta? Ca să înțeleagă că nu le-a ieșit acoperirea…”, a scris Dan Andronic pe Facebook.
Intervenția președintelui Klaus Iohannis
Drafturile de legi ale securității naționale, date publicității pe surse, au stârnit numeroase controverse în spațiul public. Aceasta din cauza unor prevederi care amintesc de practicile fostei Securități comuniste. Rând pe rând, politicienii din coaliția de guvernare s-au dezis de aceste legi și au dat asigurări că nu vor trece de Parlament în forma în care au fost prezentate.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de comentarii cu privire la acest subiect. Într-o vizită la Buzău, șeful statului a vorbit despre aceste drafturi de lege. El a precizat că nu-și dorește nimeni să restaureze fosta Securitate și că orice prevederi care vor permite încălcarea drepturilor cetățenești vor fi eliminate.
„Aceste chestiuni sunt self-evidente, nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva. (…) Personal, mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectate”, a spus președintele.
În acest context, Iohannis a făcut o afirmație cu privire la cei care au lăsat să se scurgă în presă informațiile despre aceste legi. El a precizat că identitatea acestora este cunoscută și i-a avertizat că au făcut o „eroare majoră”.
„Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să-l dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că este un prim draft”, a avertizat Klaus Iohannis.