Președintele Klaus Iohannis, despre drafturile privind legile securității naționale: „Cineva, știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse”

Președintele Klaus Iohannis, despre drafturile privind legile securității naționale: „Cineva, știm  cine, a considerat că e bine să le dea pe surse” Sursa: Dreamstime.com.

Președintele României, Klaus Iohannis, declară că publicarea proiectului de lege referitor la legile securității naționale reprezintă o eroare realizată de jurnaliștii români de la G4 Media, care au dezvăluit drafturile legilor în cauză, despre care președintele țării spune că nu reprezintă forma finală a modificărilor propuse.

Președintele României, Klaus Iohannis a susținut un discurs astăzi, 7 iunie 2022, context în care a vorbit despre scurgerile de informații în presă, în legătură cu forma în care arată acum legile securității, pe care Guvernul are în plan să le adopte.

Klaus Iohannis acuză „erori” ale jurnaliștilor în ce privește publicarea legilor securității

„Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale, care au fost făcute la începutul anilor 90. Democrația a fost nouă, însă în timp știm că lucrurile trebuie adaptate. Pentru asta a fost întocmit un proiect. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Nu e destinat publicului larg. Urmează să fie analizat.

Cineva, știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Vor intra în CSAT și o să fie dezbătute. Nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești. Sunt speculații eronate, eronată fiind și scurgerea acestor prime forme către media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis schimbă legile, pentru a fi moderne

Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă adaptată timpurilor noastre să fie îndreptat. E un demers natural și îmi doresc să avem o legislație modernă, care răspunde întrebărilor din societate”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Întrebat în legătură cu limitarea duratei mandatului şefilor de Servicii, Klaus Iohannis a transmis că „este o discuţie care se poartă şi în final când vom avea proiectele în forma care va fi prezentată publicului, atunci vom vedea. Nu vreau să mă pronunţ acum”, spune președintele României.

Legile din domeniul siguranței naționale trebuie modificate, spune SRI

Eduard Hellvig, cel care ocupă funcția de director al Serviciului Român de Informații, a prezentat, pe 22 februarie 2022, un raport cu privire la activitatea sa, conform procedurilor legale. În cadrul ședinței Comisiei comune a celor două Camere, Hellvig a prezentat și o analiză privind Ucraina.

Dată fiind situația din vecinătatea României, directorul Serviciului explică riscurile potențiale la care ar putea fi supusă țara noastră. De asemenea, Eduard Hellvig a vorbit și despre importanța legislației securității naționale și cibernetice, precizând că un astfel de pachet trebuie actualizat, situația fiind într-o dinamică continuă.

SRI și-a reinterat, în cadrul ședinței Consiliului, determinarea de a continua să lucreze în interesul statului român și al cetățenilor săi, în strânsă legătură cu celelalte instituții abilitate pentru prezervarea securității naționale.

Vasile Dîncu anunță schimbarea legislației securității naționale

Șeful SRI, Eduard Hellvig, nu este singurul care a vorbit despre modificarea legislației securității naționale și cibernetice. Ministrul Apărării a anunțat faptul că Guvernul a pregătit proiecte legate de mecanismele operative. Modificările nu vor fi unele esențiale, a mai precizat, în declarațiile sale, Vasile Dîncu.

„Cred că sunt gata proiectele, le-am discutat şi cu celelalte instituţii şi o să luăm, probabil, în discuţie săptămâna viitoare începerea unui parcurs de urgenţă. Nu sunt modificări importante, sunt modificări care să permită în situaţii de urgenţă, de exemplu, să facem diferite lucruri: este o lege legată de rezervele statului, una legată de funcţionarea în situaţii de urgenţă interinstituţional, care ţin de mecanisme operative.

Nu avem prescripţii speciale, nu există schimbări esenţiale faţă de ce există în legea legată de mobilizarea populaţiei pentru apărarea patriei”, a afirmat Dîncu, la Parlament, întrebat când va fi aprobat în Parlament pachetul de legi de modificare în privinţa securităţii naţionale şi securităţii cibernetice.