Ionuț Stroe, după ce USR a criticat silirea civililor de a colabora cu SRI: „Un partid care nu propune nimic a preluat un subiect care nu există”

Ionuț Stroe, după ce USR a criticat silirea civililor de a colabora cu SRI: „Un partid care nu propune nimic a preluat un subiect care nu există” Sursă foto: arhiva EVZ

Purtătorul de cuvânt al PNL a criticat în mod aspru formațiunea politică USR, după ce aceasta a condamnat prevederile unui pachet de proiecte legislative privind securitatea națională. Unele dintre acestea obligă civilii români să colaboreze, la cerere, cu agenții Serviciului Român de Informații (SRI). Ionuț Stroe susține, însă, că nu pot fi susținute dezbateri pe aceste proiecte momentan, întrucât ele nu se află în forma finală, acuzând USR că dă dovadă, din nou, de oportunism politic.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a reacționat, acuzând USR că face dezbateri pe frânturi de proiecte legislative apărute în presă, dând dovadă din nou de oportunism politic și creând panică fără un fundament solid.

Reacția reprezentantului liberalilor vine după ce, joi,  politicienii USR au acuzat că noile proiecte de lege din pachetul privind securitatea națională oferă mai multă putere și imunitate Serviciilor de Informații și că obligă civilii să colaboreze cu agenții.

Ce susține Ionuț Stroe (PNL) despre noile proiecte de securitate

„O dezbatere pe o temă majoră, precum securitatea națională, nu se poate face pe cioturi de text și pe bucăți de știri. Un proiect de lege sau mai multe proiecte de lege, din orice domeniu, care nu au ajuns la o formă matură și închegată nu pot reprezenta o bază serioasă de discuții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am mai văzut, de exemplu, același model de falsă-discuție în legătură cu „încorporarea obligatorie”. Totul neoficial, doar din zvonuri. Și nu a ieșit nimic bun de acolo, doar mai multă panică pe fondul unui război”, a spus Ionuț Stroe, explicând apoi că USR nu a dat dovadă de cumpătare și de răbdare atunci când a ieșit în spațiul public cu acuzații privind noile prevederi legislative ce se vor a deveni obligatorii.

„Un partid care nu are o agendă, nu mai are președinte și care nu propune nimic, a preluat un subiect care nu există. Din nou din oportunism. Nu este prima oară când, pentru capital politic ieftin, cei din USR se aruncă gratuit asupra unor subiecte, fără a face măcar o verificare. Pot spune și afirma orice care susține un slogan dramatic, fără să-i mai intereseze realitatea.

Da, este necesar să avem legi moderne pentru securitatea națională și la timpul potrivit vom avea această dezbatere împreună, așezat, cu propunerile în față. Până atunci îi lăsăm pe colegii din opoziție care nu au alte subiecte să-și inventeze panici și să își ridice singuri mingi la fileu”, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, într-un mesaj publicat pe una dintre paginile sale de socializare.

USR acuză replicarea modelului rusesc în România

Liderii formațiunii USR au susținut, prin intermediul unui comunicat de presă, după apariția în spațiul public a unor noi prevederi din anumite proiecte de lege privind securitatea națională, aflate în dezbatere în coaliția de guvernare, că acestea vor consolida legătura Președinte-SRI, după modelul rusesc, punând democrația din România în pericol.

„Un pachet de legi pentru securitatea națională, „legile SRI”, amenință democrația din România. USR se va opune transformării statului într-o Republică Securistă, condusă de un sistem cu epoleți ilegitim. Dacă informațiile apărute în presă privind noile legi ale securității naționale se confirmă, România riscă să devină un stat la cheremul serviciilor secrete.

Să fie clar: acest lucru va fi adus la cunoștință Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, Consiliului Europei și partenerilor din NATO. USR nu va permite ca România să alunece într-o derivă autoritaristă de tip rusesc.

Aceste legi vor consolida legătura Președinte-SRI, după model rusesc, prin acordarea pentru ofițerii SRI a unei imunități speciale în fața justiției, pe care nu o poate ridica decât președintele României, și prin dreptul exclusiv al președintelui de a demite directorul SRI, care până acum era al Parlamentului. Este atât o întărire a puterii președintelui României cât și a SRI, care este susceptibilă de încălcare a Constituției.

Prin obligativitatea civililor și a firmelor de a coopera cu serviciile secrete pare că se revine la practicile fostei Securități și se oferă SRI o nouă pârghie de control asupra politicienilor, instituțiilor statului, justiției, jurnaliștilor, societății civile.

Potrivit informațiile din presă, toate neclaritățile legislative curente sunt „rezolvate” în favoarea maximală a serviciilor și spre defavoarea controlului civil. Sperăm că guvernul, parlamentarii coaliției și președintele Iohannis vor înțelege că, adoptând astfel de proiecte, nu fac decât să aștearnă covorul roșu pentru o viitoare dictatură în România.

USR va da mandat reprezentanților săi în comisia specială din Parlament care va dezbate noile legi ale securității naționale să întărească controlul civil real asupra serviciilor și să se opună militarizării societății. USR va prezenta propria viziune privind organizarea și controlul civil asupra serviciilor secrete. Este momentul ca societatea democratică, reformatoare, reformistă să spună STOP statului autoritar”, se arată în comunicatul emis de USR.