Șeful SRI prezintă riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România. Se schimbă legislația securității naționale

Șeful SRI prezintă riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România. Se schimbă legislația securității naționale Eduard Hellvig. Sursa foto: arhiva EVZ

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), a participat la ședința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului, unde a făcut o analiză cu privire la securitatea națională din perspectiva atribuțiilor instituției pe care o conduce. Oficialul a ținut să precizeze faptul că, în ultima perioadă, atacurile cibernetice s-au intensificat.

Directorul Serviciului Român de Informații a prezentat o analiză a situației actuale în contextul tensiunile dintre Rusia și Occident, prezentând și riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare.

În cadrul ședinței Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului, Eduard Hellvig a vorbit despre fenomenul de "fake news" al alertelor din ultima perioadă. Oficialul SRI susține că atacurile cibernetice și activitățile de spionaj s-au intensificat, dat fiind contextul regional.

Directorul Serviciului de Informații a prezentat Comisiei și o analiză a riscurilor de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare. Aceste riscuri depind de factorii externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Eduard Hellvig a vorbit marți și despre importanța legislației securității naționale și cibernetice, precizând că un astfel de pachet trebuie actualizat, situația fiind într-o dinamică continuă.

SRI și-a reinterat, în cadrul ședinței Consiliului, determinarea de a continua să lucreze în interesul statului român și al cetățenilor săi, în strânsă legătură cu celelalte instituții abilitate pentru prezervarea securității naționale.

Vasile Dîncu anunță schimbarea legislației securității naționale

Șeful SRI, Eduard Hellvig, nu este singurul care a vorbit despre modificarea legislației securității naționale și cibernetice. Ministrul Apărării a anunțat marți faptul că Guvernul a pregătit proiecte legate de mecanismele operative. Modificările nu vor fi unele esențiale, a mai precizat în declarațiile sale Vasile Dîncu.

„Cred că sunt gata proiectele, le-am discutat şi cu celelalte instituţii şi o să luăm, probabil, în discuţie săptămâna viitoare începerea unui parcurs de urgenţă. Nu sunt modificări importante, sunt modificări care să permită în situaţii de urgenţă, de exemplu, să facem diferite lucruri: este o lege legată de rezervele statului, una legată de funcţionarea în situaţii de urgenţă interinstituţional, care ţin de mecanisme operative.

Nu avem prescripţii speciale, nu există schimbări esenţiale faţă de ce există în legea legată de mobilizarea populaţiei pentru apărarea patriei”, a afirmat Dîncu, la Parlament, întrebat când va fi aprobat în Parlament pachetul de legi de modificare în privinţa securităţii naţionale şi securităţii cibernetice.