Un proiect de lege care ar crește pensiile medicilor, votat de Senat

Un proiect de lege care ar crește pensiile medicilor, votat de Senat Sursa foto: dreamstime.com

Perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale şi conexe actului medical ar putea constitui experienţă profesională pentru titularul acestuia. Această perioadă va fi asimilată vechimii în muncă, conform unui proiect de lege adoptat de Senat. Actul normativ propus va completa legea privind reforma în domeniul sănătăţii. Prevederile din proiectul de lege adoptat la Senat sunt similare cu cele aplicabile Persoanelor Fizice Autorizate (PFA).

Senatorii au adoptat un proiect de lege care prevede că perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale şi conexe actului medical constituie vechime în muncă pentru medicul titular al acestuia. Prevederile din acest proiect legislativ, adoptat la Senat, sunt similare cu activitatea prestată de persoanele fizice autorizate (PFA). Astfel, perioada în care medicul titular al unui cabinet medical individual (CMI) a furnizat servicii medicale sau medico-dentare va putea fi asimilată perioadei de vechime în muncă.

Proiectul adoptat la Senat are ca obiect completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform actului normativ se preconizează că perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale şi conexe actului medical, respectiv servicii medico-dentare, să constituie pentru titularul cabinetului experienţă profesională de medic, respectiv experienţă profesională de medic stomatolog.

Pentru ca medicul titular să beneficieze de aceste drepturi, cabinetul medical individual trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții. Astfel, această activitate va fi asimilată vechimii în muncă, dacă serviciile medico-dentare furnizate de medicul titular au produs venituri nete în anul respectiv a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pentru ca medicul respectiv să beneficieze de prevederile acestui act normativ, trebuie să-și fi achitat contribuţiile datorate la bugetul asigurărilor sociale de stat aferente perioadei care a fost prevăzută aplicarea acestei legi. Conform textului de lege adoptat la Senat nu este luată în considerare perioada în care medicul titular a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.

Proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților

Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de parlamentari USR şi este susţinut de doi senatori PNL. După ce a fost adoptat la Senat, actul normativ a fost trimis spre dezbatere şi adoptare la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Dacă legea va trece și de Camera Deputaților, va urma promulgarea, de către președintele României, Klaus Iohannis. Abia după ce va fi semnată de președinte, va urma ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial și, mai apoi, va intra în vigoare și va fi aplicată.