S-a dat lege! Toţi românii sunt vizaţi. Procedurile în justiție se schimbă total

S-a dat lege! Toţi românii sunt vizaţi. Procedurile în justiție se schimbă total Sursa: arhiva EVZ

Soluționarea unor categorii de plângeri contravenționale se va face, pe viitor, de principiu, fără prezența fizică în sala de judecată. Acest lucru va fi posibil datorită unor modificări legislative ce simplifică procedura de judecată pentru plângerile contravenționale. Legea a fost adoptată de Parlament și merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care impune o judecată simplificată pentru anumite plângeri contravenționale. Atfel, părțile nu vor mai fi citate în astfel de procese, soluționarea urmând să se facă printr-o procedură scrisă. Noile reguli se vor aplica doar pentru amenzile contravenționale cu valori mai mici de 3.000 de lei. Aplicarea noilor proceduri va implica și introducerea unor formulare standard atât pentru plângerea contravențională, cât și pentru răspunsul organului constatator.

Legea adoptată de Parlament va trebui să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar mai apoi să fie publicată în Monitorul Oficial, pentru a fi aplicată.

„Parlamentul a adoptat proiectul meu de lege care instituie o procedură simplificată de judecată pentru plângerile contravenționale vizând amenzi mai mici de 3.000 de lei iar acum aşteptăm promulgarea. Practic, proiectul vizează utilizarea obligatorie a unui formular de plângere contravențională (astfel încât să existe un standard al acestor acțiuni în instanță). Tot ca element de noutate, judecata se va face, de regulă, în procedură scrisă şi fără citarea părților (cu excepția situației când părțile vor solicita expres să fie prezente)”, a anunțat deputatul PNL Cristian Băcanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Precizările deputatului PNL

Potrivit spuselor acestuia, judecata va dura mult mai puțin decât în prezent, iar accesibilitatea la jutiție va fi mai mare. În plus, susține deputatul Cristian Băcanu, procedura adoptată deschide calea introducerii Inteligenței Artificiale în sistemul de Justiție.

„Actul de judecată va dura mai puțin, calea spre o instanță va fi şi mai accesibilă iar procesul, în ansamblul său, va fi mai ieftin. Unde mai pui că standardizarea deschide calea spre utilizarea inteligenței artificiale în justiție (dar mai este mult până departe). Această lege îi va ajuta pe magistrați, pe cetățeni dar şi pe funcționari şi toate acestea fără costuri (impact bugetar). Sute de mii de oameni vor vedea o diferență în fiecare an”, a mai spus Cristian Băcanu, într-o postare pe Facebook.

Ce prevede legea adoptată în Parlament

Proiectul de lege propune soluționarea simplificată, fără citarea părților implicate, a plângerilor împotriva proceselor-verbale încheiate de agenții constatatori. Acest lucru va fi valabil doar în cazul în care sancțiunile constau în avertisment sau amendă contravențională de maximum 3.000 de lei. În esență, legea are ca scop completarea și modificarea OG nr. 2/2021 privind regimul juridic al contravențiilor.

Contestatarul contravenției va face doar demersuri ce implică depunerea la instanță a documentelor prevăzute prin actul normativ. De menționat că în anumite situații, dacă este necesar, instanța poate să dispună prezența părților.

În situația în care contestatarul nu retransmite formularul tipizat pentru completarea formularului de plângere și informațiile solicitate de instanță în cel mult 10 zile, plângerea va fi anulată. În acest caz, contravenientul va putea face o cerere de reexaminare motivată, în termen de 15 zile de la data comunicării anulării.

Amenzile nu vor mai putea fi contestate

ursa foto. EVZ

Procedura de judecată simplificată

Derularea întregului proces de judecare a contestației se va face după următoarea procedură:

Contravenientul va completa un formular de plângere contravențională;

Documentul, împreună cu ale dovezilor pe care își sprijină cauza, se vor depune la instanță;

În cazul în care formularul nu a fost completat corect sau sunt necesare informații suplimentare, instanța va solicita, în scris, rectificarea sa. Contravenientul va trebui să răspundă în termen de 10 zile de la primirea solicitării;

După primirea documentelor, instanța va trimite un formular tipizat de răspuns organului care a aplicat sancțiunea. Documentul va fi însoțit de copii de pe actele primite de la contravenient;

În termen de 30 de zile de la comunicare, organul care a aplicat sancțiunea va trimite instanței răspunsul completat și orice dovezi pe care le consideră necesare;

Instanța va transmite contestatarului copii ale documentelor primite de la organul care a aplicat sancțiunea, iar apoi va pronunța hotărârea în termen de 30 de zile de la primirea tuturor informațiilor.