Dacă doriți să ieșiți la pensie şi nu aveți stagiul de cotizare, puteți cumpăra vechime până în 2023. Care sunt pașii de urmat

Dacă doriți să ieșiți la pensie şi nu aveți stagiul de cotizare, puteți cumpăra vechime până în 2023. Care sunt pașii de urmatPensie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Foarte mulţi români au vârsta de pensionare dar nu au stagiul de cotizare complet. În acest sens, noua lege a pensiilor vine cu o noutate, toţi cei care au nevoie de vechime în muncă îşi mai pot cumpăra anii lipsă până în luna august 2023. Din păcate, legislația nu mai permite acest lucru de la data respectivă.

Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august 2023 inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuși, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Până la finalul acestui an, ar trebui ca legea pensiilor să fie gata şi se discută inclusiv despre neaplicarea Legii 127 care este gata de circa trei ani, dar care până acum nu a fost aplicată.

Nu trebuie omis acest aspect din lege, acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. Se mențin prevederile referitoare la contractul de asigurare pentru perioadele viitoare încheierii lui, cu noua bază de calcul.

Pensia minimă poate crește cu 1% pentru fiecare an de cotizare în plus

Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani. Aşadar, pensia minimă ar însemna să fie cam 40% din salariul minim brut, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că în prezent, sunt discuții pe acest subiect în coaliția de guvernare:

Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni, la Antena 3.

Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament în momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen.

Formula de calcul pentru pensionari

Pensia va fi reprezentată de numărul total de puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.

VPR a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează., relatează cnpp.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News