Kremlinul va pedepsi orice manifestație în favoarea lui Alexei Navalnîi

Kremlinul va pedepsi orice manifestație în favoarea lui Alexei Navalnîi

Echipa lui Alexei Navalnîi le-a cerut susținătorilor acestuia „să iasă în stradă”, sâmbătă, în 65 de orașe rusești pentru a cere eliberarea lui. Poliția din Moscova a avetizat că va răspunde în forță.

Kremlinul va pedepsi orice manifestație în favoarea lui Alexei Navalnîi. Opozantul este un critic acerb al lui Vladimir Putin.

De partea sa, poliția moscovită a emis de vineri un avertisment pentru susținătorii lui Alexei Navalnîi. Aceștia au programat, sâmbătă, mai multe manifestații pe teritoriul Rusiei în sprijinul disidentului

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia din Moscova a atenţionat vineri că orice manifestaţie ilegală „va fi reprimată”. La rândul lui, Kremlinul a vorbit despre „manifestaţii neautorizate” anunţate în Rusia.

Kremlinul va pedepsi orice manifestație în favoarea lui Alexei Navalnîi

„Orice tentativă de a organiza un eveniment public neautorizat şi orice acţiune provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice”.

„Și vor fi reprimate fără întârziere”, a anunţat poliția din Moscova. Cu referire la „acţiunile ilegale prevăzute să aibă loc pe 23 ianuarie 2021”, scrie Agerpres.

La rândul său, Kremlinul a declarat că manifestaţiile de protest convocate pentru sâmbătă pentru a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi sunt ilegale. Și sunt promovate de persoane pe care le-a calificat drept nişte „provocatori”.

Proteste programate în 65 de orașe

Echipa lui Navalnîi, plasat în arest cel puţin până la 15 februarie şi vizat de multiple proceduri judiciare, a lansat un apel la proteste pentru sâmbătă, în 65 de oraşe ruse, pentru a cere eliberarea opozantului.

Navalnîi a fost arestat duminică seara la punctul pentru controlul paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Alexei Navalnîi sosise de laBerlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

Colaboratorii lui Navalnîi au fost reținuți

Rusia a reţinut și mai colaboratori ai lui Navalnîi. Măsura a fost luată în ajunul acţiunii din 23 ianuarie pentru susținerea opozantului.

Potrivit presei ruse, aliaţii lui Navalnîi au spus că poliţia a mers acasă la activişti, inclusiv la purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiş, pentru a-i avertiza înaintea protestelor planificate.

Unele personalităţi din Rusia, între care jucătorul de hockey Artemi Panarin, precum şi rapperi, actori, scriitori şi alţii, au postat mesaje şi video-uri pentru a-l susţine pe Navalnîi pe reţelele de socializare.

 

Foto: Facebook