Evenimentul ZileiInternationalDe ce a fost arestat Alexei Navalnîi imediat după sosirea la Moscova

De ce a fost arestat Alexei Navalnîi imediat după sosirea la Moscova

De ce a fost arestat Alexei Navalnîi imediat după sosirea la Moscova
Disidentul Alexei Navalnîi a fost reținut, la controlul pașapoartelor, pe Aeroportul Șeremetievo. Avocatului său nu i s-a permis să i se alăture.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a fost reținut de poliție la sosirea sa pe Aeroportul Șeremetievo, aflat la nord de Moscova. Navalnîi se pregătea să treacă prin controlul pașapoartelor, au notat jurnaliștii AFP la fața locului.

Serviciile penitenciare ruse au avertizat că nu vor ezita să-l aresteze pe Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, imediat ce va ajunge în Rusia.

Autoritățile îl acuză pe Navalnîi că a încălcat, în timp ce se afla în Germania, în ultimele luni, condițiile „unei pedepse cu închisoare cu suspendare pe care a primit-o în 2014”.

Autoritatea penitenciară rusă, FSIN, confirmă că Navalnîi a fost reținut pentru încălcarea condițiilor de probațiune. El va rămâne în arest până la ședința judecătorească.

„La data de 17 ianuarie, pe aeroportul Șeremetievo, agenții operativi ai FSIN l-au reținut pe Navalnîi, cercetat în mai multe dosare penale” , a declarat un purtător de cuvânt citat de agenția Interfax.

Decizia cu privire la arestarea lui va fi luată de un judecător. Până atunci va rămâne în custodia poliției. Arestarea lui Alexei Navalnâi s-a făcut în baza unui mandat din 29 decembrie.

53 de arestări pe aeroportul Vnukovo

Disidentul este acuzat de încălcarea repetată a termenilor eliberării condiționate. Între timp, 53 de persoane au fost arestate până acum pe aeroportul din Vnoukovo.

Pe aeroportul Vnoukovo, unde inițial era așteptat Navalnîi, poliția i-a arestat pe majoritatea aliaților săi care au venit să-l întâmpine, inclusiv pe Lioubov Sobol. O figură în creștere a opoziției ruse arestată deja cu câteva săptămâni în urmă.

Liderul opoziției ruse a căzut brusc în comă, în august, în timp ce se întorcea dintr-un turneu electoral în Siberia.

Internat într-un spital din Omsk, el a fost în cele din urmă evacuat la un spital din Berlin.

Trei laboratoare europene au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit de un agent neurotoxic de tip Noviciok. Substanță dezvoltată de fosta URSS în scopuri militare.

Constatarea a fost confirmată de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. Moscova a negat constant că are legătură cu otrăvirea lui Navalnîi.

Foto: Facebook


Accesează: