Evenimentul ZileiEVZ SpecialKlaus Iohannis a semnat. Ce se întâmplă cu amenzile colosale aplicate românilor

Klaus Iohannis a semnat. Ce se întâmplă cu amenzile colosale aplicate românilor

Klaus Iohannis a semnat. Ce se întâmplă cu amenzile colosale aplicate românilor
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce respinge OUG care completează regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG din 1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, arată Administraţia Prezidenţială.

În respectiva OUG din 26 martie 2020, emisă în contextul pandemiei COVID-19, au fost prevăzute amenzi între 2.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice şi între 10.000 şi 70.000 de lei pentru persoane juridice, pentru nerespectarea prevederilor stării de asediu sau de urgenţă. Pe lângă aceste sancţiuni, actul normativ prevedea sancţiuni stabilite de ordonanţele militare emise, precum confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie.

Respectiva ordonanţă a fost atacată la Curtea Constituţională, care a constatat pe 14 mai că OUG este ”neconstituţională, în ansamblul său”.

Legea de respingere a OUG a fost trimisă preşedintelui pe 8 aprilie, anul acesta.

Amenzi uriașe aplicate în ultimele 24 de ore

Amenzi de 1,2 milioane lei, aplicate în ultimele 24 de ore pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID

Peste 5.500 de amenzi, în valoare totală de 1,2 milioane lei, au fost aplicate de poliţişti, în ultimele 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în ultimele 24 de ore, poliţiştii şi reprezentanţii celorlalte autorităţi cu atribuţii în domeniu au continuat acţiunile de verificare a modului în care sunt respectate prevederile Legii nr. 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, peste 4.900 de poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti de frontieră, cadre ISU, poliţişti locali, reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Transporturilor şi ai autorităţilor publice locale, au desfăşurat 916 acţiuni de verificare la nivel naţional.

Au fost efectuate 67.339 de verificări cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse.

În urma acţiunilor punctuale de control, au fost aplicate 5.537 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.273.065 de lei.

CITEȘTE ȘI Bilanț coronavirus, 26 aprilie. 1.354 de pacienți internați la ATI, 117 decese. Situația cazurilor noi pe județe


Accesează: